Svijet

RAZOČARANI ODLUKOM Loša vijest za one koji ove godine započinju studije u Americi

Federalne imigracione službe saopštile su da novi studenti iz inostranstva neće moći da uđu u SAD ako u jesenjem semestru predavanja imaju samo onlajn, prenosi Glas Amerike.

RAZOČARANI ODLUKOM Loša vijest za one koji ove godine započinju studije u Americi
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

U dopisu fakultetima, Služba za carine i imigraciju SAD saopštila je da studenti koji nisu upisani do 9. marta ove godine “najverovatnije neće moći da dobiju vize” ako su im predavanja onlajn.

Ova odluka pogodiće one koji ove godine počinju studije, a imaće predavanja onlajn zbog pandemije korona virusa.

Studenti koji su već u SAD ili se vraćaju iz inostranstva i imaju vize, moći će da uđu u Ameriku, iako predavanja imaju onlajn. Trampova administracija je povukla raniji propis kojim se svim studentima iz inostranstva branio boravak u SAD ako predavanja prate onlajn.

Novo pravilo se nadovezuje na staro uputstvo iz marta, kada je fakultetima zbog pandemije omogućena onlajn nastava za strane studente, ali je i tada bilo nejasno hoće li time biti obuhvaćeni i oni koji ove godine počinju studije.

Neki univerziteti, poput Harvarda i Univerziteta južne Kalifornije, već su rekli brucošima da ne mogu da dođu iz inostranstva jer su se odlučili da nastavu drže onlajn. Američki savjet za obrazovanje, koji okuplja predsjednike svih univerziteta, saopštio je da je razočaran novim pravilom.

Prethodno pravilo, kojim je predviđeno da svi strani studenti napuste Ameriku zbog onlajn predavanja, mnogi su vidjeli kao dio Trampove kampanje pritiska na škole i fakultete da od jeseni počnu redovno da rade.

Savjet za visoko obrazovanje i imigraciju saopštio je da je razočaran ovakvom odlukom i da se na taj način pritiskaju fakulteti da od jeseni, bar djelimično, počnu nastavu uživo.

Ipak, Savjet je pozdravio odluku da strani studenti koji su već u Americi mogu tu da ostanu i u slučaju onlajn predavanja.

Američki fakulteti već bilježe značajan pad broja studenata iz inostranstva, zbog pandemije i usporenog procesa izdavanja viza. Time će, vjerovatno, i fakulteti biti finansijski oštećeni, jer studenti iz inostranstva plaćaju skuplje školarine.

Procjenjuje se da je u SAD u generaciji 2018-19 studiralo oko 1,1 milion stranih studenata, a Savjet za visoko obrazovanje procenjuje da će ih se ove jeseni upisati svega 250 hiljada.