Politika

RAZRIJEŠEN STANIĆ Bivši direktor SIPA vratio se u MUP Srpske gdje čeka penziju ili novi mandat

Savjet ministara BiH donio je Rješenje o razrješenju direktora Agencije za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine (SIPA) Perice Stanića, sa 4. decembrom 2019. godine, nakon što se upoznao sa Informacijom Ministarstva bezbjednosti o prestanku mandata Staniću.

RAZRIJEŠEN STANIĆ Bivši direktor SIPA vratio se u MUP Srpske gdje čeka penziju ili novi mandat
FOTO : SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

U skladu sa članom 10. stav (1) Zakona o agenciji za istrage i zaštitu dužnosti i odgovornosti direktora će ispunjavati zamjenik do imenovanja novog direktora – navodi se u saopštenju. Stanićev zamjenik je Đuro Knežević.

Pročitajte još

Stanić se vratio u MUP Republike Srpske, gdje je radio prije imenovanja za direktora SIPA. Prema nezvaničnim informacijama, koristiće pravo na godišnji odmor od oko mjesec dana, a nakon toga ide u penziju, osim ako se ne desi čudo pa da bude imenovan na novi mandat u SIPA, kao najbolje rangirani kandidat na konkursu. To još može da učini Savjet ministara u tehničkom mandatu, kao i novi saziv na čelu sa Zoranom Tegeltijom budući da ispunjavanje uslova za odlazak u penziju nije eliminatorno prilikom izbora direktora ove policijske agencije. Druga mogućnost je da nova izvršna vlast BiH ponovo bira direktora SIPA.

Takođe, Savjet ministara je na vanrednoj telefonskoj sjednici utvrdio Prijedlog osnova za zaključivanje finansijskog sporazuma između BiH i Evropske komisije radi jačanja kapaciteta BiH u oblasti pripremljenosti i odgovora na nuklearni vanredni događaj.

– Sporazumom je predviđeno da Evropska unija sa 700 hiljada evra finansira nabavku opreme za monitoring zračenja u cilju modernizacije državnog sistema monitoringa i detekcija u BiH, uključujući i sistem podrške odlučivanja. Prijedlog osnova biće dostavljen Predsjedništvu BiH u dalju proceduru, a za potpisnika je predložen direktor Regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu bezbjednost – saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.