Politika

"Razumno reagovali, kako smo ih i zamolili" Borenović O GLASANJU SRPSKIH POSLANIKA

Važna je činjenica da su srpski poslanici u Domu naroda BiH poslušali naš poziv i nisu podržali Prijedlog zakona o dopuni Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima, kojim je predviđen prenos nadležnosti sa Republike Srpske na zajedničke institucije BiH kada je u pitanju nabavka sredstava za imunizaciju.

"Razumno reagovali, kako smo ih i zamolili" Borenović O GLASANJU SRPSKIH POSLANIKA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Rekao je ovo predsjednik PDP Branislav Borenović. On je kao činjenicu naveo to da su delegati SNSD imali više odgovornosti od svojih stranačkih kolega u Predstavničkom domu koji su glasali za ovakav prijedlog Adila Osmanovića.

Borenović kaže da je važeći zakon o lijekovima sasvim dovoljan okvir kojim se definiše i nabavka medicinskih sredstava, tako da nikakav prenos nadležnosti na BiH nivo ne bi ubrzao proces vakcinacije i imunizacije.

– To očigledno nisu htjeli da shvate SNSD-ovi poslanici Stevandić, Novaković-Bursać, Vulić, Radmanović, od kojih su neki čak i dan nakon glasanja pravdali taj postupak. Žalosno je što su se oglušili i na zvanično mišljenje ministra u Vladi Republike Srpske, Alena Šeranića, koji je jasno rekao da saglasnost za nabavku medicinskih sredstava u vrijeme pandemije treba i dalje da daju nadležne entitetske vlade. Sve su to zanemarili i brže – bolje potrčali da podrže Osmanovićev prijedlog. Zbog toga treba da snose odgovornost i ako imaju malo morala, ponude svoje mandate – kaže Borenović.

On dodaje da nije siguran kako bi danas delegati u Domu naroda glasali da nije bilo reakcije PDP-a i drugih opozicionih stranaka na izdajnički čin prenosa nadležnosti sa Republike Srpske na nivo BiH.

– Međutim, nemamo problem sa tim da istaknemo dobre postupke i u tom smislu smatram da je odgovorno što delegati SNSD-a u Domu naroda nisu postupili kao njihove stranačke kolege u Predstavničkom domu, nego su razumno reagovali, kao što smo i pozivali da učine – zaključuje Borenović.

Prihvati notifikacije