Banjaluka

Reagovali iz Civilne zaštite na izlivanje Vrbasa i Vrbanje iz korita "Pratimo situaciju, nema razloga za zabrinutost od poplava"

Razlog zbog kojeg je Vrbas tokom protekle noći blago prešao kvotu redovne odbrane od poplava je kontrolisano i preventivno ispuštanje vode na Hidroelektrani „Bočac“.

Vrbas Delibašino selo Trapisti
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Poručio je ovo Šef Odsjeka za poslove civilne zaštite i profesionalno teritorijalno vatrogasno spasilačke jedinice Dragan Babić, istakavši da trenutno nema razloga za zabrinutost.

– Vrbas je u opadanju, kao i Vrbanja i za sada nema razloga za zabrinutost – rekao je on, te dodao da su nadležne službe u permanentnoj  komunikaciji sa HE „Bočac“.

Pročitajte još

Kako je rekao, očekivale su se veće padavine na području Mrkonjić Grada i Šipova, te  je Hidrocentrala preventivno ispuštala veće količine vode,  zbog čega je premašena kota redovne odbrane od poplava u Delibašinom selu.

– Bilo je potrebno obezbijediti prostor za akumulaciju veće količine vode, ali vodostaj opada, situacija se stabilizuje i očekujemo do kraja dana da će se i vodostaj u Delibašinom selu spustiti – rekao je Babić, istakavši da ipak za sada nema mjesta panici.

FOTO: MILAN VOLAŠ/RINGIER
FOTO: MILAN VOLAŠ/RINGIER
FOTO: MILAN VOLAŠ/RINGIER
FOTO: MILAN VOLAŠ/RINGIER
vrbas rijeka most trapisti
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER
vrbas rijeka most trapisti
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

On je rekao da se novi sistem hidrometeoroloških stanica na Vrbasu i Vrbanji i dotoka vode na Hidrocentrali pokazao funkcionalnim i da su tokom proteklih dana uspjeli da iskontrolišu dotok vode i da ga drže u normalnoj visini, te da na taj način nikoga ne ugrozimo ili napravimo štetu građanima koji žive uz same obale Vrbasa.

– Za sada su poplavljene određene plaže i korita, koja su inače podložna plavljenju. Banjaluka je u proteklom periodu aktivno radila na čišćenju vodotokova i potoka bujičara. Na nekim mjestima imali smo izazove sa oborinskom kanalizacijom, ali te probleme rješavamo po prijavama – pojasnio je Babić.

Uporedivši stanje 2014. godine, Babić je pojasnio da tada nismo raspolagali sistemom za praćenje vodostaja, ali da se sada u svakom trenutku na više lokacija prati vodostaj, kao i količina nadolazeće vode.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije