Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

REAKCIJA IZ SDA “Dodikove opasne poruke zahtijevaju urgentnu i odlučnu reakciju”

Politika
Autor:

Foto: Klix/RAS Srbija

SDA smatra da zaključci GO SNSD, u kojima se najavljuje “aktiviranje prava na samoopredjeljenje”, predstavljaju grubo potkopavanje mira i stabilnosti u BiH, i direktni napad na Dejtonski mirovni sporazum, koji nijednim svojim slovom ne dopušta mogućnost samoopredjeljenja entitetima ili narodima.

– RS postoji isključivo na temelju Dejtonskog mirovnog sporazuma, i ne posjeduje nikava prava, osim onih koja su taksativno pobrojana u Dejtonskom sporazumu. Sve ostalo su očajničke iluzije Milorada Dodika i SNSD, koje predstavljaju opasan avanturizam i prvorazrednu bezbjednosnu prijetnju – poručuju iz SDA.

Naglašavaju da je izmišljanje prava na samoopredjeljenje RS, kroz neozbiljnu i pogrešnu interpretaciju UN-ovih konvencija, čiji su jedini potpisnici države, a ne regije ili entiteti, uz najave jednostranog aktiviranja tog ‘prava’ – predstavlja opasno napuštanje okvira Dejtonskog mirovnog sporazuma, kao najrelevantnijeg akta kojim je definisan trenutni status BiH u poretku međunarodnog prava, a samim time i stabilnost i mir u Bosni i Hercegovini i ovom dijelu Evrope.

– Dejtonski mirovni sporazum moguće je mijenjati samo konsenzusom, a sve dok se SDA pita u tom procesu, jedine moguće izmjene su harmonizacija s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i implementacija Mišljenja Evropske komisije, s ciljem jačanja građanskog principa i supremacije države nad entitetima. Dodikove opasne antidejtonske, antikonsenzualne i secesionističke poruke zahtijevaju urgentnu i odlučnu reakciju Savjeta za implementaciju mira i OHR, a sam Dodik i SNSD moraju shvatiti da bi jednostranim napuštanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma ugrozili mir, ali i poništiili jedini akt na temelju kojeg postoje entiteti u BiH, te sebe doveli u politički i strateški ćorsokak iz kojeg će teško naći izlaz – zaključeno je u saopštenju SDA, prenosi Klix.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO