Svijet

REAKCIJA NA UVIĐENJE NOVIH SANKCIJA Maduro ponovo uporedio Trampa sa Hitlerom

Predsjednik Venecuele Nikolas Maduro ponovo je uporedio postupke predsjednika SAD Donalda Trampa protiv njegove zemlje sa progonom Jevreja u nacističkoj Njemačkoj, nakon novih američkih sankcija Karakasu.

REAKCIJA NA UVIĐENJE NOVIH SANKCIJA Maduro ponovo uporedio Trampa sa Hitlerom
FOTO: CAROLYN KASTER/TANJUG

To što oni nama čine je, manje-više, ono što su nacisti radili narodima Evrope četrdesetih godina prošlog vijeka, ono što su nacisti radili Jevrejima i ja to osuđujem. Donald Tramp čini Venecueli ono što je nacistički vođa Adolf Hitler činio jevrejskom narodu – progon, napad, blokada – rekao je Maduro.

On je naveo da ima plan borbe protiv blokade koju je uvela Trampova administracija, piše list El periodiko.

Maduro je u novembru rekao da Tramp progoni narod Venecuele jednako kao što je Hitler progonio Jevreje.

Prošle sedmice, Maduro je pozvao svoje sunarodnike da se pridruže skupovima protiv “neprijateljske politike” Trampove administracije i najavio da će uputiti pismo UN, koje će da potpiše više miliona građana Venecuele, u kome osuđuje američke sankcije Karakasu.

SAD su početkom mjeseca uvele nove sankcije Venecueli, a savjetnik za nacionalnu bezbjednost SAD Džon Bolton rekao je da kazne državnim entitetima i pojedincima “šalju direktan signal svima koji pomažu diktaturu Madura i podrivaju demokratski izabran nacionalni parlament ili privremenog predsjednika Huana Gvaida”, prenio je Sputnjik.

Vlada Venecuele osudila je sankcije kao “još jednu tešku agresiju Trampove adminstracije kroz proizvoljni ekonomski terorizam protiv naroda Venecuele”.