Društvo

Reakcija potrošača na NOVE CIJENE STRUJE: Hitno izraditi socijalne karte ugroženih stanovnika

Zahtijevamo da Centri za socijalni rad u saradnji sa lokalanim upravama što hitnije izrade socijalne karte najugroženijih stanovnika u svim lokalnim zajednicama i da podnesu Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite zahtjev za sufinansiranje troškova za "energetski zaštićene kupce".

Reakcija potrošača na NOVE CIJENE STRUJE: Hitno izraditi socijalne karte ugroženih stanovnika
FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA

Poruka je to Udruženja za zaštitu potrošača “Don” iz Prijedora, nakon što su javnosti objelodanjene nove cijene i obračun struje za iduću godinu.

Potrošačima se uvodi jedinstvena tarifa za cijelu godinu, blok tarife po pragovima potrošnje, a uvećana je i mrežarina. Godišnji računi za struju, po računici Regulatorne komisije za energetiku, biće veći u prosjeku za dva do tri odsto.

Pročitajte još

Iz Udruženja potrošača podsjećaju da je Zakon o električnoj energiji definisao kategoriju energetski zaštićenog kupca, odnosno socijalno-ugroženog kupca iz kategorije domaćinstva kome je ovaj status priznat po osnovu stanja socijalne potrebe. Energetski zaštićenim kupcem, smatra se i domaćinstvo čijem članu zbog zdravstvenog stanja obustavom isporuke električne energije može biti ugrožen život ili zdravlje.

– Prošle su dvije i po godine, a ovaj status nije još uvijek dobio nijedan od potrošača električne energije, ali smo dobili blok tarife i skuplje fiksne troškove o kojima do danas nije bio govora da će biti povećani. Sva obećanja da neće doći do poskupljenja električne energije danas su pala u vodu, a od januara mnogi će postati svjesni šta ovo poskupljenje donosi. Sagledavajući ukupnu ekonomsku situaciju, sve veću inflaciju i poskupljenja energenata na svjetskom nivou, svjesni smo da je trebalo doći do određenih korekcija, ali uz poštivanje zakonskih odredbi koje je donijela Vlada Republike Srpske – saopštili su iz udruženja “Don” na svojoj Fejsbuk stranici.

Ministar za energetiku RS Petar Đokić rekao je prije dva dana da će Vlada RS “nastojati da u Srpskoj iduće godine budu definisane socijalno-ugrožene grupe stanovništva ili građani pojedinačno kako bi bile utvrđene mjere za pomoć”.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu