Gradovi

REALIZACIJA PROGRAMA "SOLARIS" Bolnica "Sveti Vračevi" će grijati vodu pomoću obnovljivog izvora energije

Bijeljinska bolnica "Sveti vračevi" krenula je u realizaciju programa "Solaris" kojim je dobila 72 solarna panela za energiju koji se postavljaju na Bolnicu.

REALIZACIJA PROGRAMA "SOLARIS" Bolnica "Sveti Vračevi" će grijati vodu pomoću obnovljivog izvora energije
FOTO: SRNA

Prema riječima pomoćnika direktora Bolnice Nele Mitrović, vrijednost ovih panela je oko 200.000 KM, od čega je pola obezbijedio UNDP.

– Drugu polovinu od 100.000 KM smo dobili od Vlade Republike Srpske kojoj zahvaljujem. Oni su preko Fonda za zaštitu životne sredine obezbijedili drugu polovinu novca, te bolnica nije morala učestvovati – rekla je Mitrovićeva.

Ona je naglasila da značaj panela jeste u tome što zagrijava 12.000 litara vode dnevno, čime se koristi obnovljivi izvor energije i ne troši tečni naftni gas niti struja.

Mitrovićeva je rekla da inženjeri koji to postavljaju kažu da će se ova investicija isplatiti u narednih godinu i po kada se bude redovno koristilo.

– Ovo se pokazalo kao izuzetno značajno za našu bolnicu, nećemo proizvoditi štetne materije čime štitimo životnu sredinu, a postići ćemo i izvjesne uštede u korištenju tečnog naftnog gasa i električne energije – rekla je Mitrovićeva, zahvalivši i direktoru Bolnice Zlatku Maksimoviću, bez čijih, kaže, aktivnosti ovakve stvari bi teško mogli zamisliti.

Prihvati notifikacije