Banjaluka

REALIZACIJA PROJEKTA “VODA 2” Počela izgradnja 50 kilometra cjevovoda

Gradnjom vodovoda u Borkovićima, za zaseok Brkići, danas je počela realizacija velikog infrastrukturnog projekta „Voda 2“, u okviru kojeg će biti sagrađeno 50 kilometara nove vodovodne mreže, te više desetina kilometara nove kanalizacije.

REALIZACIJA PROJEKTA “VODA 2” Počela izgradnja 50 kilometra cjevovoda
FOTO: GRAD BANJALUKA

Gradonačelnik Igor Radojičić kazao je da su tri godine trajale pripreme, projektovanje, završetak fabrike vode „Crno vrelo“, gradnja primarnih cjevovoda, obezbjeđenje sredstava kod Evropske banke za obnovu i razvoj, te izbor izvođača radova da bi danas na terenu počela „Voda 2“, projekat vrijedan preko pet miliona evra.

– Slijedi puno posla i biće potrebne najamanje dvije godine da realizujemo sve ono što je planirano „Vodom 2“. Dakle, nakon svih magistralnih ili primarnih cjevovoda sada ulazimo u rješavanje lokalne mreže. Konkretno za mještane Brkića, koji uopšte nemaju riješeno pitanje vodosnabdijevanja, ovo znači vodu do njihovih kuća – naglasio je Radojičić, koji je danas posjetio Brkiće.

U ovom zaseoku radiće se mreža u dužini od oko 1.350 metara, za šta će biti utrošeno oko 70.000 KM.

Nakon toga, kako je naveo Radojičić, slijede radovi na krakovima prema Gakovićima i Kremenovićima, te nastavak velikih radova u Jagarama, gdje je već okončana prva faza koja je podrazumijevala gradnju dva rezervoara i dio potisnih cjevovoda.

– Dakle, u Jagarama je preostalo razvođenje sekundarne vodovodne mreže i završetak problema vodosnabdijevanja visinske zone Karanovac-Jagare. Uz to, počinjemo više projekata izgradnje kanalizacione mreže – zaključio je Radojičić.

Mještanin Radovoje Brkić izrazio je zadovoljstvo što će, kako je rekao, njihov veliki problem konačno biti riješen.

– Teško je bez vode, posebno domaćinima koji imaju stoku. Za njih, ali i sve nas, ovo rješenje problema snabdijevanja vodom znači mnogo – rekao je Brkić.