Društvo

REBIĆ DEMANTOVAO OPTUŽBE NA RAČUN MUP Bezbjednosne službe nisu ubačene među demonstrante

Direktor policije Vladimir Rebić kaže da smo prethodnih dana bili svjedoci brojnih pokušaja obmanjivanja javnosti plasiranjem lažnih tvrdnji da su među demonstrante ubačeni pripadnici MUP i bezbjednosnih službi, a s ciljem da upravo izazovu incidente koji bi doveli do reakcije policije.

REBIĆ DEMANTOVAO OPTUŽBE NA RAČUN MUP Bezbjednosne službe nisu ubačene među demonstrante
Foto : Siniša Pašalić/RAS Srbija

Čak smo i danas svedoci tekstova u pojedinim medijima u kojima njihovi sagovornici na sve načine pokušavaju da kriminalizuju pripadnike policije i koji napadaju ministra unutrašnjih poslova Nebojšu Stefanovića lažnim tvrdnjama da upravo on upravlja huliganima koji izazivaju narede na protestima – navodi se u izjavi koju je Rebić dostavio medijima.

Takve neistine, kako je naveo, imaju za cilj narušavanja ugleda policije i ministra Stefanovića, riječ je o sramnim optužbama koje dolaze od ljudi poznatih policiji po sukobu sa zakonom, te, kako kaže, ne čudi što su njihova meta upravo policija i ministar Stefanović.

– Lažima napadati ministra koji na sve načine pokušava da zaštiti svoje pripadnike policije koji su dva dana bili izloženi brutalnim napadima, koje gađaju kamenicama, zasipaju suzavcima i raznim drugim predmetima, u najmanju ruku je sramotno, osim što je bazirano na neistinama – dodao je.

Takođe, kaže direktor policije, “skandalozna je i potpuno netačna tvrdnja jednog bivšeg policajca koji bez trunke obzira optužuje pripadnike Odjeljenja za posebne akcije da učestvuju u izazivanju provokacija, kako bi se stekli uslovi za nečije hapšenje”.

– Koliko on ne poznaje rad pripadnika tog Odjeljenja, ili možda svesno obmanjuje javnost, najbolje pokazuje njegova tvrdnja da je takozvana OPA osnovana prije nekoliko godina. Istine radi, Odeljenje za posebne aktivnosti postoji od 2001. godine, te je stoga i suludo dodatno obrazlagati stepen ostalih neistina koje je iznio – istakao je Rebić.

Rebić kaže da ni činjenica da je tokom dva dana protesta povrijeđeno 118 policijskih službenika, nekima nije dovoljan razlog da pokažu makar malo obzira prema pripadnicima policije, “već naprotiv pokušavaju da nasilne i rušilačke proteste predstave zapravo kao međusobni sukob policajaca”.