Politika

Rebić: Više policajaca POVRIJEĐENO ispred Skupštine

Direktor policije Vladimir Rebić izjavio je večeras da policija kontroliše situaciju ispred Skupštine Srbije, gdje je u toku protest građana nezadovoljnih najavom novih mjera protiv pandemije korona virusa.

Rebić: Više policajaca POVRIJEĐENO ispred Skupštine
Foto: MUP Srbije

Nećemo dozvoliti huligansko ponašanje, ulazak u Narodnu skupštinu niti u bilo koji štićeni objekat u Republici Srbiji ili nasilje na ulicama – rekao je Rebić za RTS.

On je naveo da je jedan broj učesnika protesta ispred Skupštine nasrnuo na policijske službenike i da je nekoliko policajaca povrijeđeno.

– Negdje oko 22 sata jedan dio učesnika protesta se odlučio na potpuno neprimjereno ponašanje, koje bih mogao čak da nazovem huliganskim, da nasrne na policijske službenike koji su tu bili samo radi obavljanja svojih legitimnih poslova – rekao je Rebić.

Ukazao je da su oni nasrnuli na policijske službenike i gađali ih kamenicama.

– U jednom trenutku postojeći broj policijskih službenika očigledno nije bio dovoljan da se suprotstavi toj masi građana koji su nasrnuli i htjeli protivpravno da uđu u Skupštinu. Pod pritiskom su se povukli, a čim su se konsolidovali sa dodatnim snagama uspjeli su da potisnu te huligane iz Skupštine – rekao je Rebić.

Naveo je da je jedan broj lica zadržan na licu mjesta i uhapšen.

– Među njima je i Danijel Knežević, za koga procjenjujemo da je uz Srđana Noga jedan od organizatora. Oni su pozivali građane da sa njima uđu u Skupštinu Srbije – dodao je direktor policije.

Istakao je da su u toku konsultacije s nadležnim javnim tužiocem i da se očekuje stav da li u njihovim radnjama ima elemenata prekršaja i krivičnog djela.

Na pitanje može li da pojasni ko su ljudi koji su upali u hol Skupštine, Rebić je rekao da su “procjene da su to sljedbenici Noga i Kneževića”.

– Naravno da mi u ovom trenutku ne možemo znati, slijedi analiza i utvrđivanje da li je bilo još drugih učesnika koji su pozivali na ovakvo ponašanje – rekao je Rebić.

Dodaje da je prema policijskim procjenama na skupu bilo oko 5.000 građana.

– Naravno, nisu svi bili militantni i nasilni, jedna manja grupacija od njih stotinak, dvjesta se odlučila na ovakvo ponašanje i probila taj policijski kordon. Na sreću, vrlo brzo smo konsolidovali situaciju i izbacili ljude iz Narodne skupštine – rekao je Rebić.

On je zamolio sve građane “da pokažu višu dozu dostojanstva i da u ovom trenutku, kada je ovakvo stanje što se tiče virusa, pokažu ljudskost i smanje tenziju”.

Naveo je da nisu imali nikakvih najava ovakvih skupova i da u ostalim gradovima nije bilo ni približno kao u Beogradu.

– Imali smo skupove u Novom Sadu i Kragujevcu. U Novom Sadu se skupilo nešto oko 300 građana ispred Gradske kuće, a u Kragujevcu je takođe bio relativno miran skup – dodao je Rebić.

Poručio je svim građanima da su bezbjedni i da svi koji poštuju zakon nemaju razloga za bilo kakvu brigu.

– Svi oni koji misle da na ovakav način sebi mogu učiniti neku pogodnost ili korist, to im neće uspjeti – naveo je Rebić.

On je ocijenio i da je policija do sada vrlo suzdržano reagovala.