Banjaluka

Redukcija vode, pojačane kontrole: Štab proglasio vanrednu situaciju u osam mjesnih zajednica

Štab za vanredne situacije odlučio je na današnjoj sjednici da proglasi vanrednu situaciju za određene mjesne zajednice kako bi se mogle preduzeti neophodne mjere.

Redukcija vode, pojačane kontrole: Štab proglasio vanrednu situaciju u osam mjesnih zajednica
FOTO: GRAD BANJALUKA

Proglašavamo vanrednu situaciju u mjesnim zajednicama Donja Kola, Rekavice 1, Bronzani Majdan, Stratinska, Potkozarje, Verići, Ljubačevo i  Donja Piskavica. Postoji i dio mjesnih zajednica u kojima još nismo odlučili da proglasimo vanrednu situaciju s obzirom na to da visinski dijelovi nemaju vodu a centralni imaju, ali ćemo o tome raspravljati na novoj sjednici Štaba koju smo zakazali za dva dana – rekao je gradonačelnik Draško Stanivuković, koji je i komandant Štaba.

Mjere koje će stupiti danas na snagu, kako je pojasnio su redukcija vode u pojedinim mjesnim zajednicama gdje je to moguće, pojačane kontrole od strane gradskih kontrolnih organa i policije s obzirom na to da se dešavaju problemi i gubici vode na cjevovodima, hidrantima i priključcima zbog neodgovornog ponašanja pojedinaca, te intenzivnije dopremanje vode cisternama kako po pojedinačnim zahtjevima domaćinstava, ali i punjenje postojećih rezervoara kako bi dalje voda mogla da se doprema do potrošača.

FOTO: GRAD BANJALUKA
FOTO: GRAD BANJALUKA

– Upućujemo kolektivni apel građanima za racionalizaciju potrošnje vode. Suša je dosta ranije nastupila i potrebno je da se svi solidarišemo. Ono što uspijemo preko dana da akumuliramo vode npr. u rezervoaru Tunjice, sve se u periodu od 19 do 22 časa potroši jer tada svi krenu da zalijevaju bašte, pune svoje zalihe i slično – rekao je on.

Mjesne zajednice u kojima je proglašena vanredna situacija i koje imaju problem sa vodosnabdijevanjem, kako je naveo – čine deset odsto od ukupnog stanovništva.

Pročitajte još

– Onih 90 odsto ćemo moći da održavamo stabilnim i bez poteškoća u vodosnabdijevanju, ali moramo svi da se solidarišemo da bi tih 90 odsto došlo na 95 ili 100 odsto naših mogućnosti – poručio je on. Apelovao je da se svi odgovornije ponašamo, jer se, nažalost, zbog neodgovornih pojedinaca dešavaju najveći problemi.

– Jedan dio naših građana ima prekomjernu potrošnju vodu, koja se ogleda ne samo u zalijevanju bašta, nego i plantaža i krovova kuća što su nam dokumentovali iz mjesnih zajednica, a što je u ovoj situaciji neprihvatljivo. Dešava se i da pojedina preduzeća toče velike količine vode na hidrantima i dalje obavljaju svoje usluge, što je „Vodovod“ već prijavio nadležnim organima. Takođe, pojedinci koji poznaju mrežu zavrću ventile, presijecaju cijevi i zato je neophodna svakodnevna kontrola mreže kako bismo spriječili ove gubitke vode i poboljšali stanje sa vodosnabdijevanjem – rekao je Stanivuković.

Nova sjednica Štaba o pitanju vodosnabdijevanja zakazana je za utorak, 5. jul.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu