Svijet

Reforma pogodila i aerodrome: Smanjuje se broj letova na aerodromu zbog štrajka kontrolora leta

Francuski generalni direktorat za civilno vazduhoplovstvo (DGAC) zatražio je od avio-prevoznika da 26. i 27. marta smanje broj letova na pojedinim aerodromima širom zemlje zbog štrajka kontrolora leta protiv penzione reforme.

ŠTRAJK U FRANCUSKOJ NA AERODROMU
FOTO: CHRISTOPHE PETIT TESSO/EPA

Avio-prevoznici se pozivaju da otkažu 33 odsto svojih letova na pariskom aerodromu “Orli” u nedjelju, 26. marta, i još 20 odsto u ponedjeljak.

U izvještaju se navodi da bi aerodromi u Marseju i Lionu takođe bili pogođeni mjerama jer bi morali da otkažu 20 odsto letova.

To je već treći put da se mjera produžava, a brojni aerodromi su već bili primorani da otkažu neke letove ranije ove nedjelje zbog masovnih štrajkova.

Francusko Ministarstvo energetike saopštilo je juče da je snabdijevanje aerodroma u sjevernom regionu Il de Frans i Normandiji kerozinom u lošem stanju zbog štrajka u rafineriji u Normandiji, pri čemu su vlasti primorale radnike da se vrate kako bi se izbjegli veći poremećaji vazdušnog saobraćaja.

Pročitajte još

Francuski premijer Elizabet Born pozvala se 16. marta na član u Ustavu da bi omogućila usvajanje kontroverzne penzione reforme bez glasanja u parlamentu, što je izazvalo ogromnu reakciju u francuskom društvu.

Reforma predviđa povećanje starosne granice za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije