Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

REFORME U OBRAZOVANJU – SAD ILI NIKAD Nepotrebni stručnjaci nas SKUPO KOŠTAJU

Društvo
Autor:

Foto Siniša Pašalić/RAS Srbija

U obrazovnom sistemu Republike Srpske ima ukupno 174.230 vrtićke djece, učenika i studenata za čije obrazovanje se godišnje izdvaja nešto manje od pola milijarde maraka.

Ocjena poslodavaca je da su izdaci za obrazovanje suviše veliki u odnosu na ono što dobije tržište rada nakon formalnog obrazovanja, te već nekoliko godina traže reforme u obrazovanju.

Tako je Zavod za statistiku objavio da su ukupni izdaci za obrazovanje u Republici Srpskoj u 2017. godini iznosili tačno 474.096.519 konvertibilnih maraka. Od toga su javni (državni) izdaci za formalno obrazovanje oko 408 miliona konvertibilnih maraka ili čak 4,2 odsto bruto društvenog proizvoda.

Najveći izdaci su, očekivano, u osnovnom obrazovanju jer najviše đaka pohađa obavezno obrazovanje. Država za školovanje oko 91.400 osnovaca izdvaja više od 211 miliona konvertibilnih maraka. Za oko 40.000 srednjoškolaca država je izdvojila oko 87,2 miliona KM, dok za visoko obrazovanje oko 32.500 studenata daje oko 76 miliona maraka. Za predškolsko obrazovanje izdvaja se oko 34 miliona KM, a u kojem se nalazi 10.240 djece.

Samo za obrazovanje jednog studenta država godišnje izdvaja oko 2.400 maraka. Istovremeno, po posljednjim podacima, tržište rada je u 2017. godini dobilo oko 6.000 diplomiranih studenata, od čega je priorodne nauke završilo 471.

– Republika Srpska plaća evropsku cijenu studenta, a ne dobije takav kvalitet – poručuju poslodavci.

Po najavama iz Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo, slijedi reforma u visokom obrazovanju.

– Upisna politika na visokoškolskim ustanovama više ne treba da zavisi od želja profesorskog i nastavnog kadra na pojedinim fakultetima, nego od realne potrebe tržišta za određenim studijskim programima i za određenim brojem mjesta na koja se upisuju studenti – rekao je ranije za Srpskainfo resorni ministar Srđan Rajčević.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Kaže da je, prije svega, potrebna revizija studijskih programa na visokoškolskim ustanovama kako bi se vidjelo šta je potrebno našem tržištu rada.

– Moramo da vidimo šta su aktuelni trendovi u privredi, koja su to konkretna radna mjesta koja su nam potrebna nakon što s fakulteta izađu diplomci. Na osnovu tih realnih pokazatelja, koje ćemo vjerovatno dobijati od Unije udruženja poslodavaca, Privredne komore, raznih drugih udruženja privrednika, upisnu politiku ćemo uskladiti sa njihovim potrebama – poručio je Rajčević.

Član Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivć kaže za Srpskainfo da su reforme u obrazovanju neophodne, jer je trenutna situacija neodrživa. On vjeruje da je država konačno shvatila veličinu problema.

foto Siniša Pašalić/RAS Srbija

Saša Trivić

– Poslodavci su sa Ministarstvom za visoko obrazovanje, između ostalog, ušli u pilot projekat gdje će država da finansira pet projekata za poslodavce, a fakulteti odraditi nove proizvode za tržište rada koji su nam neophodni – otkriva Trivić.

On ističe da je i naše srednje obrazovanje u problemu, navodeći da je Ministarstvo prosvjete počelo da radi ono na što poslodavci duže vreme ukazuju.

– Od sljedeće školske godine biće promjenjena upisna politika i predviđeno je da oko 1.500 mjesta u školama koje nemaju perspektivu u budćnosti budu ukinuta, a da se uvedu novi smjerovi koji su potrebni tržištu rada – navodi Trivić.

On dodaje da Republika Srpska nema uslove za dualno obrazovanje u punom smislu reči jer nema dovoljno jaku privredu koja bi obezbjedila opremljene učionice kod sebe.

– Zapravo, radićemo ono što smo radili i prije rata, a to je da učenici imaju obaveznu praksu kod poslodavaca, a teoriju u školama – kaže Trivić.

Siromašniji za 9.000 osnovaca

Republika Srpska je u posljednjih šest godina siromašnija za oko 9.000 osnovaca, a trend smanjenja učenika bilježi se već godinama. Tako je u ovoj školskoj godini, 2018/19, upisano ukupno 90.003 osnovca u osnovnim školama širom Republike Srpske, dok ih je, po podacima Zavoda za statistiku RS, na početku 2012/13. bilo upisano tačno 99.025 učenika.

Foto; K.Kamenov/RAS Srbija

Međutim, trend smanjenja osnovaca ne odražava se na nastavno osoblje. Tako je, po statističkim podacima, na početku ove školske godine bilo zaposleno 8.217 nastavnog osoblja. Šest godina prije platu je primalo ukupno 8.432 nastavnika.

Dakle, u šest godina imamo manje oko 9.000 đaka u osnovnim školama, a nastavnika tek 215 manje. Osim toga, istu platu prima učitelj koji ima odjeljenje od osam i onaj od 29 učenika, jer se plata obračunava po odjeljenju, a ne po broju učenika.

– Na to pitanje uvek odgovorim da ja nisam nijednog nastavnika zaposlio. Zna se ko to radi. Ja samo zastupam interese zaposlenih u prosvjeti – kaže za Srpskainfo predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture RS Dragan Gnjatić.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO