Kolumne

Regionalni kriminal

Da kriminalci ne poznaju granice to je već svima poznato, ali u zadnje vrijeme su zabrinjavajuće veze koje kriminalci iz Republike Srpske imaju u regionu.

Regionalni kriminal
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

U proteklih mjesec dana policija je razbila više kriminalnih grupa, a koje su bile veoma dobro povezane sa opasnim ljudima zemalja u okruženju.

Tako je tokom poslednje akcije “Storidž 2” policija otkrila povezanost osumnjičenih iz Gradiške sa grupom Veljka Belivuka zvanog Velja Nevolja.

Radi se o jednoj od najopasnijih i najkrvoličnijih kriminalnih grupa koje su ikada uhapšene na Balkanu.

Radi se o kriminalcima koji su svoje žrtve ubijali na svirepe načine. Oni su konkurenciju ubijali, zatim sjekli dijelove tjela, te se slikali sa njima. Nakon toga su ih mljeli u mašinama za meso.

Pročitajte još

E sa takvim monstrumima su sarađivali kriminalci iz Gradiške. Oni su bili zaduženi za nabavku oružja, koje su zatim krijumčarili grupi Velje Nevolje, a koji su ih koristili za izvršenje nekih od veoma teških krivičnih djela.

Samo desetak dana prije toga, policija je razbila još jednu veliku kriminalnu grupu, a koja se bavila nedozvoljenom trgovinom drogom.

Ova grupa je nabavljala sumnjiva skupocjena auta, zatim ih prevozili u Albaniju i u Crnu Goru, a sa njima su tamo plaćali drogu.

Droga je zatim prebacivana u BiH, gdje su je krili i zatim dalje prebacivali u Hrvatsku i zemlje Evropske unije.

Do sada je policija uradila ozbiljan posao, ali sada je lopta prebačena u dvorište pravosuđa.

Na Tužilaštvima je sada da te osobe što duže ostanu u pritvoru, a da pri tome što prije podignu optužnice.

Do sada je bilo slučajeva da dileri dobijaju mizerne kazne od par mjeseci, a nadamo se da to neće biti u ovom slučaju.

Sa odgovarajućim kaznama bi sud mogao poslati poruku kriminalcima kako će proći budu li se i dalje bavili međunarodnim kriminalom.

Prihvati notifikacije