Svijet

REGULISANJE ODNOSA Patrijarh Porfirije: Postignuta saglasnost sa Krivokapićem o ugovoru Crne Gore i SPC

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije izjavio je danas da je postignuta saglasnost sa crnogorskim premijerom Zdravkom Krivokapićem o potpisivanju temeljnog ugovora između države Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve (SPC).

REGULISANJE ODNOSA Patrijarh Porfirije: Postignuta saglasnost sa Krivokapićem o ugovoru Crne Gore i SPC
FOTO: ĐORĐE KOJADINOVIĆ/RAS SRBIJA

Patrijarh je pojasnio da je načelno dogovoreno da poslije vaskršnjih praznika posjeti Crnu Goru i potpiše taj dokument.

Patrijarh Porfirije je poručio da je duboko uvjeren da će se potpisivanjem temeljnog ugovora između SPC i Crne Gore, na osnovu kog će se regulisati odnos države prema SPC, ali i odnos SPC prema državi, staviti tačka na nesporazume po tom pitanju.

Pročitajte još

On je naglasio da u vezi sa sadržajem ugovora nema ništa tajno, s obzirom na to da se pregovori o tome vode već godinama, kao i da će njegov sadržaj biti dostupan svima.

– Postoje razne medijske spekulacije i kontradiktorni glasovi koji stižu do SPC, ali ništa od toga nije osnovano. Mislim da ćemo veoma brzo, na radost svih pravoslavnih hrišćana i svih članova SPC u Crnoj Gori, potpisati taj ugovor što će biti konačno jedini ugovor koji nedostaje na planu odnosa Crkve i države ili države i verskih zajednice u Crnoj Gori – rekao je patrijarh Porfirije za Tanjug.

Patrijarh srpski je dodao da je postignut načelan dogovor, kao i da misli da je logično da on potpiše taj dokument.

FOTO: VOP TV/YOUTUBE/SCREENSHOT
FOTO: VOP TV/YOUTUBE/SCREENSHOT

– Duboko sam uveren da će potpisivanje temeljnog ugovora između SPC i države Crne Gore staviti tačku na nesporazume koje susrećemo i u javnosti i u političkim kontekstima, a smatram da zapravo uopšte nije ni bilo potrebno da dođe do bilo kakvih tenzija i nesporazuma, s obzirom na to da tu vrstu ugovora potpisuju sve države, naročito u Evropi, sa crkvama i verskim zajednicama – rekao je patrijarh.

Na pitanje kako tumači to što je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović rekao da se potpisivanje temeljnog ugovora vodi “u zakulisnoj proceduri i da taj proces nije dovoljno transparentan”, patrijarh Porfirije je rekao da nije upoznat o toj izjavi, ali da svako može da ima svoje viđenje svega što se dešava.

Patrijarh Porfirije je najavio da će za Vaskrs biti u Beogradu i da će služiti vaskršnju liturgiju u Hramu Svetog Save, kao što je to činio i njegov prethodnik – blaženopočivši patrijarh Irinej.

U Crnoj Gori je 26. januara 2021. godine na snagu stupio Zakon o slobodi vjeroispovijesti, kojim je zvanično okončana borba za očuvanje svetinja u toj zemlji, koja je iznjedrila višemjesečne litije tokom prošle godine. Protestne šetnje su održavane zbog pravnog akta koji je predviđao otimanje imovine i svetinja SPC u Crnoj Gori.