Svijet

“REKLI SU MI DA ĆUTIM” On je OBORIO automobil princeze Dajane, sada otkriva ŠTA SE DESILO

Vijetnamac Le Van Tanh prvi put je progovorio o tvrdnjama da je njegov bijeli “fiat uno” vozilo koje je udarilo “mercedes” u kojem je stradala princeza Dajana u Parizu.

“REKLI SU MI DA ĆUTIM” On je OBORIO automobil princeze Dajane, sada otkriva ŠTA SE DESILO
Foto: Le Van Thanh/Instagram/Screenshot

On je tvrdio da mu je naređeno da ne govori o ovoj nesreći, piše Daily Mail.

Tvrdi da su ga, kada ga je britanska policija zamolila da dođe u Veliku Britaniju kako bi razgovarao s njima o sudaru, neki francuski časnici upućivali da ne ide tamo.

Dajana je umrla nakon što je njen automobil 31. avgusta 1997. udario u stub u tunelu Pont de l'Alma u Parizu.

Dodi el Fajed i vozač Andri Pol takođe su poginuli, a Dajanini tjelohranitelj Trevor Ris-Džons je preživio, ali s teškim povredama.

Van Tanhov otac 2006. godine tvrdio je da je njegov sin popravio i prelakirao automobil kasnije tog dana vodeći istražioci vjeruju da se možda sudario s Dajaninim vozilom.

Bijela boja na njegovom vozilu podudarala se s olupinama Dijaninog automobila, a francuska policija ga je ispitivala 1997. godine.

Van Tanh sada je konačno pronađen i prvi put je objasnio zašto je odbio doći u Veliku Britaniju kako bi pomogao policijskim istragama.

On je rekao kako je napisao knjigu o sudaru, te da će “primiti” istražioce Scotland Yarda ako budu htjeli razgovarati s njim, javlja Daily Star Sunday.

Rečeno mu je da britanski istražioci još uvijek očajno žele razgovarati s njim o noći nesreće, prenosi Radio Sarajevo.