Društvo

"Rekli su da nema mjesta za njega, očajni smo" Dječaku Benjaminu hitno potrebno liječenje, a KCUS ne može da ga zbrine (VIDEO)

Benjamin Semanić, dječak iz Cazina sa porodicom od jutros čeka prijem na odjeljenje Pedijatrijske klinike Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu kako bi bio hospitalizovan.

"Rekli su da nema mjesta za njega, očajni smo" Dječaku Benjaminu hitno potrebno liječenje, a KCUS ne može da ga zbrine (VIDEO)
FOTO: AVAZ/YOUTUBE

Semanić od rođenja boluje od cistične fibroze pluća, a sada mu se stanje dodatno pogoršalo. U Banjaluci mu je dijagnostifikovana i tuberkuloza pluća, piše Avaz.

Reporteri Avaza su razgovarali s porodicom dječaka ispred KCUS-a.

Almedina Semanić, majka dječaka Benjamina (13) kaže da su oni jutros oko 7 sati stigli sanitetom na KCUS, a on je hitno trebao biti primljen na odjeljenje. Roditelji su se iznenadili kada su im tražili da rade dodatne testove, iako su iz Banjaluke svi nalazi poslati.

– Testove smo odradili oko 9 sati. U pola pet tek su bili gotovi. Tada su nam rekli da nema sobe za njega, te da je odjeljenje pun. Zatim nam je rečeno da odemo negdje i nađemo smještaj, te da dođemo sutra ako bi neko od djece otišao kući možemo biti primljeni – rekla je majka Almedina.

Prema riječima razočarane majke, niko nije pitao gdje će porodica boraviti do sutra niti da li je dijete bilo u mogućnosti da primi terapiju.

– Mi smo cijeli dan tu. Gdje da uključim inhalator – pita se Semanić.

Naime, cistična fibroza je rijetka, hronična i neizlječiva bolest koja napada skoro sve organe. Upale pluća slabe organizam, pacijenti su pothranjeni, a sve to uzrokuje i slabiju snabdjevenost mozga kisikom te gubitak koncentracije i pamćenja.

Mjesečna terapija za dječaka košta oko 6.500 KM.

Kako kaže Elvira Muhić, predsjednica Udruženja za cističnu fibrozu BiH, iz Banjaluke su obavijestili Sarajevo o ovoj situaciji.

– Jutros su iz Banjaluke faksom poslali sve nalaze, međutim, to na pedijatriji niko ne uzima u obzir – rekla je ona.

Podsjetimo, javnost u BiH je uznemirio slučaj djevojčice Nadin Smajlović iz Sarajeva, koju su ljekari s KCUS odbili liječiti i na taj način doveli u pitanje njen život.

Prihvati notifikacije