Društvo

REKORDAN BROJ ZARAŽENIH Korona virus potvrđen kod još 482 osobe u BiH, preminulo 11 oboljelih

U protekla 24 časa, u Bosni i Hercegovini je korona virus potvrđen kod još 482 osobe, što je rekordan broj od otkad na našim prostorima traje epidemija ove zaraze.

REKORDAN BROJ ZARAŽENIH Korona virus potvrđen kod još 482 osobe u BiH, preminulo 11 oboljelih
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

U ovom periodu, bitku sa kovidom 19 u BiH izgubilo je 11 ljudi, od čega troje u Srpskoj, te njih osam u Fedarciji BiH.

U pomenutom periodu, u FBiH je korona virus potvrđen kod još 335 osoba, u Srpskoj kod 141,a u Brčko distriktu kod njih šestoro.

Iz Instituta za javno zdravstvo RS saopštili su da se, analizom broja oboljelih po danima, uočavaju oscilacije potvrđenih slučajeva.

– Epidemijska kriva nakon trenda opadanja, od početka juna, pokazuje kontinuiran porast broja oboljelih, a od kraja jula se održava na

visokom nivou. Nakon blagog pada broja oboljelih tokom septembra,

posljednje sedmice bilježi se novi porast broja oboljelih. Najveći broj novooboljelih su osobe sa simptomima bez epidemiološke veze i kontakti otkrivenih pozitivnih lica – kažu u IJZ RS.

Pročitajte još

Iz Federalnog ministarstva zdravstva saopštili su da je, naredbom kriznog štaba koja je na snazi, obavezno nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru, uz poštivanje distance od minimalno dva metra, kao i na otvorenom prostoru, ako nije moguće održavati ovu distancu.

– U uslovima trenutne kovid 19 epidemiološke situacije, naređuje se striktno poštovanje preporuka Zavoda za javno zdravstvo FBiH, za sve one na koje se preporuke odnose. Svim pravnim i fizičkim osobama, koji zapošljavaju više od 20 radnika, koji do sada nisu donijeli krizni plan pripravnosti i odgovora na pojavu kovida, nalaže se da ga što hitnije donesu. Kantonalnim štabovima dozvoljeno je uvođenje restriktivnijih i drugačijih mjera, spram procjene epidemiološke situacije u kantonu,  odnosno opštini – navodi se u saopštenju.