Hronika

REKORDNA ZAPLJENA Šikalo sa Peruancima htio prebaciti TONU I PO KOKAINA u BiH

Sud u Peruu donio je odluku i odredio pritvor Sarajliji Smailu Šikalu te Peruancima Viktoru Gerardu Pinilju Baki, Karlosu Pastoru Paredesu  i Havijeru Anibalu Rokeu Montesinosu zbog krijumčarenja tone i po kokaina. Pritvoreni su na 18 mjeseci. Oni su prva grupa dilera koja je pala nakon rekordne zapljene droge.

REKORDNA ZAPLJENA Šikalo sa Peruancima htio prebaciti TONU I PO KOKAINA u BiH
Foto: Youtube/Kanal MUP-a RH i policije/screenshot

Sud je na 36 mjeseci pritvorio i zadnju grupu pohapšenih narkodilera. Pritvoreni su u zatvoru El Milagro. U pitanju su: Ramiro Alvarado Herera, Alsides Alvarado Herera, Marko Antonio Leon Ventura, Monika Izabel Limaj Ramirez i Luzmila Hajdi Rodrigez Montalvo.

Droga je iz regiona Vraem, legla narkomafije, stigla u Truhuljo, prošavši kroz gradove Huanuko, Limu i Gvadalupe. Sve ukazuje na to da su kokain planirali prebaciti u Evropu preko sjevera Perua, a njegovo konačno odredište trebala je biti Bosna i Hercegovina. Šikalo je bio veza s Evropom.

Iz peruanskog tužilaštva naveli su kako Šikalo ne posjeduje nikakvu dokumentaciju o ulasku u Peru, a njegov zaplijenjeni mobilni telefon je šifriran. Narkodilerima za ovo krivično djelo u Peruu prijeti 25 godina zatvora.

Istražitelji su 6. januara zaplijenili 1.387 kilograma kokaina. Droga je u vili u ulici El Palmar u luksuznom naselju u gradu Truhulju bila sakrivena i spremna, upakovana i označena s BH.

(Avaz)