Društvo

Rekordni brojevi: Sve više turista dolazi u Republiku Srpsku

Nešto više od 113.000 noćenja turista evidentirano je u Srpskoj u prošlom mjesecu, što je za 15 odsto više nego u istom periodu lani.

turisti u banjaluci
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u maju su ostvarena 49.133 dolaska turista, što je u odnosu na april više za 24,6 odsto, te 113.444 noćenja turista, što je u odnosu na april više za 16,7 odsto.

– Broj dolazaka turista u maju 2024. godine u odnosu na isti mjesec prethodne godine veći je za 6,8 odsto, dok je broj noćenja veći za 15,1 odsto – navode iz Republičkog zavoda za statistiku.

Marko Radić, rukovodilac Sektora za razvoj i promociju Turističke organizacije Republike Srpske, za Nezavisne ističe da su rezultati za maj baš onakvi kakve su predvidjeli i prije zvanične statistike.       

Oko 20.000 više registrovanih noćenja u ovoj godini u odnosu na isti period prethodne govori da ćemo zasigurno još jednom brisati stare rekorde i upisivati nove momente u turizmu Republike Srpske, koji je jedan od najsvjetlijih segmenata privrede. U ovom periodu godine cijela Republika Srpska kao destinacija živi turizam, mnogo je aktivnosti, događaja i manifestacija kojima se upotpunjuje i obogaćuje ponuda u velikom dijelu lokalnih zajednica – ističe Radić.

Prema njegovim riječima, Banjaluka, Trebinje i Istočno Sarajevo su tri destinacije sa najviše aktivnosti, s tim da su banje standardno dobro posjećene tokom čitave godine.

– Izdvojio bih još i rafting na Tari kao najuzbudljiviju aktivnost za ovaj period godine, uprkos tome što statistički to ne možemo opravdati zbog visokog, skoro stoprocentnog rada u sivoj zoni u kampovima – kaže Radić.

Pročitajte još

Što se strukture turista tiče, kako kaže, ona se mnogo ne mijenja, uglavnom su to, pored domaćih, turisti iz regiona, a uz standardne Nijemce, Turke i Austrijance, primjetan je porast dolazaka Rumuna, Makedonaca i Kineza, između ostalih.

– Sve je više zainteresovanih da svoj kapital investiraju u određene vidove ponude, što će primorati i odgovorne da se više posvete infrastrukturi, koja nam je možda i najveći problem pri građenju destinacije kakvu želimo – dodaje on.

Branka Branković, viši stručni saradnik za odnose sa javnošću u Turističkoj organizaciji Banjaluke, kaže da je u Banjaluci u maju evidentirano 16.055 noćenja, s tim da je zabilježena tendencija rasta u odnosu na mjesec ranije.

– Bilo je 11.307 dolazaka turista, što je takođe više u odnosu na april. Većinom su to stranci, a od navedenog broja, bilo je 7.350 stranih državljana. Kada su u pitanju noćenja, evidentirano  je 10.766 noćenja stranih turista, dok je domaćih bilo 5.200 – kaže Brankovićeva.

Navodi da se očekuje da će u narednom periodu rasti broj noćenja i dolazaka turista, s obzirom na to da nas već sljedeće sedmice očekuju “Banjalučki etno-dani”, a zatim počinje i “Ljeto na Vrbasu”, te druge manifestacije. Dodaje da Banjaluka više nije sezonska destinacija, već da turisti dolaze tokom cijele godine i većinom se zadržavaju po dva-tri dana.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu