Kultura

REKORDNIH MILIJARDU DOLARA Prodat katalog pjesama kultne britanske grupe Kvin, pa postao NAJSKUPLJI U ISTORIJI

Muzički katalog britanskog rok benda Kvin otkupila je kompanija "Soni mjuzik" nakon potpisivanja ugovora vrijednog više od milijardu dolara.

Fredi Merkjuri
FOTO: NOVA S/YOUTUBE/SCREENSHOT

Časopis Hits prenosi da je “Soni” izašao kao pobjednik iz nadmetanja sa drugim izdavačkim kućama oko vlasništva nad katalogom pjesama Kvina za milijardu funti (1,2 milijarde dolara).

Dva izvora su za Varajeti takođe potvrdila rekordno potpisivanje.

Prema ugovoru, jedini prihod na koji “Soni” neće imati pravo jeste zarada od koncerata. Osnivači benda Brajan Mej i Rodžer Tejlor nastaviće da nastupaju kao Kvin u saradnji sa pjevačem Adamom Lambertom umjesto legendarnog Fredija Merkjurija.

Pročitajte još

Koliko je ozbiljno nadmetanje bilo govori i činjenica da je još jedan kupac bio spreman da plati 900 miliona dolara, ali da na kraju nije mogao da parira pobjedničkoj ponudi.

“Sonijeva” kupovina učinila je Kvinov muzički katalog najskupljim u istoriji, daleko premašujući prethodni rekord Brusa Springstina, koji je 2021. godine prodao svoju snimljenu muziku takođe “Soniju” za 600 miliona dolara.

Bod Dilan se 2020. godine odlučio na isti potez za, kako je tada preneto, 400 miliona dolara. Ipak, Varajeti je 2022. godine saopštio da je Dilanov katalog pjesama kupljen za između 150 i 200 miliona dolara, piše Blic.

Bonus video

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu