Gradovi

"RENOVIRANJE PREDSTAVLJENO KAO OBRUŠAVANJE" Direktori DNS o vrtiću i sezoni grijanja

Direktor prijedorske “Toplane“ Zoran Knežević izjavio je da je sve spremno za početak grijanja u gradu na Sani. On je poručio da će grijanje početi prije 15. oktobra ukoliko budu ispunjeni uslovi.

"RENOVIRANJE PREDSTAVLJENO KAO OBRUŠAVANJE" Direktori DNS o vrtiću i sezoni grijanja
FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA

-Grijna sezona redovno počinje od 15. oktobra, ali mi imamo obavezu da budemo spremni od prvog oktobra za raniji početak sezone i ukoliko tri dana zaredom u 21 sat temperatura bude ispod 12 stepeni celzijusa onda su stvoreni uslovi za raniji početak grijanja. Mi smo spremni i takve situacije smo često i imali-rekao je on.

Knežević kaže da je na lageru“Toplane” oko 90 odsto drvne biomase koja je potrebna za grijanje grada.

-Oko 19.000 tona je prisutno, ostale količine koje su potrebne su već ugovorene i obezbijeđene. U toku su tenderski postupci za nabavaku drvne biomase za grejnu sezonu 2021./2022.-rekao je on.

FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA
Zoran Knežević

Knežević tvrdi da neće biti povećana cijena grijanja.

-Potvrđujem da u ovoj godini neće biti promjene cijene grijanja, ali ću preliminarno najaviti da do promjene cijene neće doći ni iduće godine, što je jako bitno-istakao je on.

On je podsjetio da je period rada na mazut od  2004. do 2015. bio jako težak za “Toplanu” jer svojim prihodima nisu mogli plaćati mazut čija je cijena redovno povećavana.

-Prilivi “Toplane” su bili oko pet miliona maraka, a sam mazut za godinišnje potrebe je koštao preko pet miliona maraka, tako da nije bilo moguće poslovanje i uz subvenciju grada koja je uvijek bila prisutna. Stvarao se prazan prostor koji je “Toplana” rješavala zaduživanjem kod komercijalnim banaka i IRB i ta zaduživanja su doveli našu djelatnost u pitanje-tvrdi on.

Knežević je naveo da je zato odluka da se mazut zamjeni mazutom i izgradi novo postrojenje bila izuzetno dobra za Prijedor.

-S obzirom na ranije postojanje “Celpaka” i velike drvne količine koje su prirodno okruženje našeg grada i u enormnoj količini trošene u prošlosti, mi smo imali odmah u vidu biomasu. Predlozi su bili vezani i za geotermalne izvore, ugalj i sa državnog nivoa u vezi sa Južnim tokom i plinom. Svi predlozi su se iz svojih razloga odstranili, a jedini zreo predlog je ostao biomasa – kaže on.

FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA

Rezultat je da se umjesto ranijih pet miliona maraka za nabavku mazuta iz inostranstva, sada plaća 2,5 milion maraka godišnje za drvnu biomasu i to lokalnim preduzećima u krugu od 50 kilometara.

Na konferenciji za medije koju je organizovao prijedorski DNS obratila se i direktorka vrtića “Radost” Gordana Jekić.

On je navela da vrtić radi u otežanim uslovim zbog epidemije virusa korona, ali da njihov rad otežava i politička situacija.

Podsjetila je da je nedavno na lokalnom portalu objavljena slika prostorije vrtića koja se renovira u vrtiću “Đurđevak” na Urijama. Ona kaže da je uz tu sliku iznesen nesitinit sadržaja, odnosno tvrdnja da se plafon obrušava. Otac jednog djeteta je iskoristio priliku da pri povratku djeteta koje pohađa naš vrtić na Urijama to uslika, nažalost radi se o zaposleniku obrazovne ustanove u blizini našeg vrtića, interesuje me i pitam kakva je motiv da se takve laži iznose, sama vijest da se radi o obrušavanju plafona djeluje uznemirujuće-kaže ona.

FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA

Jekićeva tvrdi da su uslijedili brojni pozivi uznemirenih roditelja.

-Interesuje me ko instruiše tog roditelja ili građane da iznosi takve laži? Dan prije me je kontaktirala osoba iz RTRS koja je rekla da imaju anonimnu prijavu da se obrušava prostorija u vrtiću, ja sam rekla o čemu se radi, da je tu građevinska firma i da se radi o renoviranju jedne prostorije. Mislila sam da je to dovoljno, ali drugi dan je objavljena i ta vijest-navela je ona.

Jekićeva je apelovala da se djeca ne iskorištavaju u političke svrhe.

Ona je rekla da je gradska uprva obezbijedila novac za renoviranje dvije prostorije u Osnovnoj školi “Vuk Kardžić” u Omarskoj. Nakon što te učionice budu uređene i opremljene osnovci će biti izmješteni iz objekta vrtića “Plačić” u Omarskoj.

-Isto tako izdvojen je novac za renoviranje dva mokra čvora i  dvije prostorije u vrtiću. Nakon što se djeca vrate u školu u svoj objekat, mi ćemo dobiti svoj objekat koji ćemo renovirati i upisati djecu u njega-najavila je Jekićeva.

Ona je dodala da će vrtić uz pomoć 8.000 evra koji je dobio od Agencije lokalne demokratije i isto toliko novca iz budžeta grada kupiti vozilo za dostavu hrane u vrtićima. Podsjetila je da trenutno imaju jedno vozilo koje koriste za više namjena.