Društvo

REŽIM RADA KAO NA POČETKU KORONE Domovi zdravlja u Srpskoj mogu da rade SMANJENIM KAPACITETOM

Domovima zdravlja u Republici Srpskoj dozvoljeno je da rade umanjenim kapacitetima, ako je u njihovoj lokalnoj zajednici pogoršana epidemiološka situacija. Kapacitet mogu da smanje do 75 odsto.

REŽIM RADA KAO NA POČETKU KORONE Domovi zdravlja u Srpskoj mogu da rade SMANJENIM KAPACITETOM
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

To je zaključak Republičkog štaba za vanredne situacije po kojem se, tako reći, primarne zdravstvene usluge građanima pružaju kao u martu i aprilu.

–  U ovakvim epidemiološkim uslovima je neminovno da se vratimo režimu rada kao na početku epidemije novog virusa korona. Moramo više ići na telefonsku komunikaciju s pacijentima, dostavljanje recepata možda i na kućne adrese – ističe za Srpskainfo predsjednik Udruženja doktora porodične medicine RS Draško Kuprešak.

Bezbjednost

On tvrdi da građanima neće biti uskraćena nijedna zdravstvena usluga i da je stav struke i njega lično da se obezbijedi zdravstvena zaštita građanima u maksimalnom kapacitetu, ali da se istovremeno moraju sprovoditi mjere koje znače sigurnost pacijenata, ali i zdravstvenih radnika.

– Prilagodićemo rad svih naših službi u skladu s epidemiološkom situacijom – dodaje Kuprešak.

FOTO SRNA
FOTO SRNA

Po zaključku Štaba za vanredne situacije RS, domovi zdravlja u onim opštinama i gradovima gdje je došlo do pogoršanja epidemiološke situacije kapacitet rada mogu da smanje na 75 odsto, i to do kraja godine.

Pročitajte još

Mirko Šerbedžija, predsjednik Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara RS, za Srpskainfo kaže da svaka zdravstvena ustanova organizuje svoj rad u skladu s epidemiološkom situacijom.

Rad po timovima

Tako su, kako kaže, pojedine zdravstvene ustanove dogovorile da timovi rade po 24 sata i da onda imaju tri dana slobodno.

– Ako se zarazi samo jedna osoba, to znači da cijeli tim mora u izolaciju. A njih nema ko da zamijeni. To bi automatski značilo da pacijenti jedno vrijeme na raspolaganju imaju manje zdravstvenih radnika – dodaje Šerbedžija.

Dodaje da organizacija rada u zdravstvenim ustanovama podrazumijeva minimalne kontakte, uključujući izbjegavanje javnog prevoza u cilju smanjenja rizika.

FOTO MARIANA ĐURIĆ/RAS SRBIJA
FOTO MARIANA ĐURIĆ/RAS SRBIJA

– Ako se pređe na posebne režime rada, tražićemo da se zdravstvenim radnicima obezbijedi hrana, kako bi rizik od zaraze dodatno smanjili – navodi Šerbedžija.

Stimulacije

Apeluje i na pacijente da ne kriju svoje simptome prilikom trijaže u zdravstvenim ustanovama, jer je veoma važno da se daju prave informacije.

– Bez obzira ne tegobe i simptome, niko neće ostati bez zdravstvene usluge – uvjerava Šerbedžija.

Smatra da zdrastveni radnici zaslužuju stimulaciju ili povišice, jer su već duže vrijeme pod velikim pritiskom, prije svega pod psihičkim pritiskom.

Domovi zdravlja u Banjaluci i Palama su trenutno pod najvećim pritiskom, jer ove dvije lokalne zajednice bilježe najveći broj zaraženih u posljednjih nekoliko dana.

Zabrinjavajući podaci

Direktorka Doma zdravlja Banjaluka, Nevena Todorović, izjavila je da je situacija u gradu veoma ozbiljna. Prema nedavnim podacima, na području koje pokriva Dom zdravlja Banjaluka, ima više od 1.000 zaraženih i oko 1.600 osoba u izolaciji.

– Ustanovili smo da oko 6,5 odsto pacijenata razvije tešku kliničku sliku i nalazi se na bolničkom liječenju. Ovi podaci su izuzetno zabrinjavajući i ovo što imamo danas su najveće brojke od početka epidemije. Zdravstveni radnici su veoma opterećeni, sve ljudske potencijale koje imamo smo stavili u službu zaštite zdravlja i molim građane da se pridržavaju mjera, kako ne bismo došli u još goru i težu situaciju. Najbolja potvrda težine situacije jeste da se, u zadnjih nekoliko dana, broj pozitivnih u gradu kreće oko 100 dnevno, što je ogroman broj – izjavila je Todorovićeva.

Pritisak i na bolnice

Pogoršana epidemiološka situacija u Republici Srpskoj utiče i na rad bolnica i Univerzitetskog kliničkog centra RS.

Tako se, po procjenama Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravstvo RS, a na osnovu činjenica da oko sedam do osam odsto zaraženih od trenutno aktivnih slučajeva bude hospitalizovano, u narednom periodu očekuje do 150 zaraženih na sedmičnom nivou koji zahtijevaju bolničko liječenje.

U skladu s potrebama, bolnice će ubuduće biti drugačije organizovane, a u krajnjem slučaju biće pretvorene u kovid bolnice.