Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

REZIME POTRAGE ZA VIŠESTRUKIM UBICOM Nakon ubistva Gačića oglasila se Federalna uprava policije

Hronika
Autor:

Foto: R. D./Klix

Federalna uprava policije, koja je aktivno učestvovala u potrazi za likvidiranim Edinom Gačićem, izdala je saopštenje u kojem rezimira događaje od 4. do 12. februara.

Saopštenje koje dolazi gotovo 24 sata nakon uspješne akcije likvidiranja masovnog ubice prenosimo u cjelosti:

“Federalna uprava policije u dosadašnjem periodu nije bila u mogućnosti davati izvještavati javnost i pružati informacije vezane za mjere i radnje koje je poduzimala iz svoje nadležnosti, u cilju pronalaska i dokumentovanja izvršioca krivičnog djela ubistva nad policijskim službenikom Federalne uprave policije Mahirom Begićem, kojeg je počinio Edin Gačić, s obzirom da su aktivnosti ove Uprave bili na najvišem nivou i zbog toka istrage nismo bili u mogućnosti davati više detalja.

Podsjećamo javnost da je Edin Gačić, koji je bio u bjekstvu od 4.2.2019. godine kada je u mjestu Podorašac kod Konjica lišio života lice Saud Sultanić, dok je dana 9.2.2019. godine Gačić lišio života policijskog službenika Federalne uprave policije Mahira Begića, koji je radio na redovnom osiguranju Centra za obuku Suhodol, kod Tarčina.

Federalna Uprava policije na čelu sa zamjenikom direktora Ensadom Kormanom, ovim putem, kao prvo želi da se zahvali svim građanima Bosne i Hercegovine, prvenstvo na njihovoj hrabrosti da se suoče sa teškim danima koji su iza nas. Takođe Uprava policije izražava veliko poštovanje prema građanima, koji su svojim aktivnim doprinosom, kroz davanje informacija o samom licu Edinu Gačiću na osnovu kojih je pravljen profil potraživane osobe, tako i o svakodnevnom pružanju informacija o potencijalnom kretanju istog, uveliko doprinijeli napretku u određenim segmentima istrage. Takođe se zahvaljujemo građanima na iskazanom povjerenju da će policijske snage, u svakom trenutku, biti opredijeljeni da osiguraju ličnu i imovinsku bezbjednost svih građana Bosne i Hercegovine, kao i mnogo puta do sada.

Policijski službenici Federalne uprave policije su pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo i uz saradnju ostalih kantonalnih tužilaštava, te veliku podršku Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova, Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, Federalne Uprave civilne zaštite, Agencije za istrage i zaštitu BiH, i Granične policije BiH kontinuirano od 9.2.2019. godine poduzimali mjere i radnje na pronalasku potraživanog lica.

U sklopu navedenih aktivnosti, angažovana su sva raspoloživa materijalno-tehnička sredstva, kao i ljudski kapaciteti kako Federalne uprave policije, tako i svih ostalih bezbjednosnih i drugih institucija koje su dale svoj nemjerljiv doprinos u lociranju navedenog lica. Izuzetan doprinos u ovim aktivnostima imala je i Obavještajno bezbjednosna agencija BiH sa svojim kapacitetima.

Federalna uprava policije je formirala Operativni štab, kojim je rukovodio zamjenik direktora Federalne uprave policije Ensad Korman, a koji je u svom svakodnevnom zasjedanju u punom kapacitetu sa svim raspoloživim resursima, koordinisano i kontinuirano djelovao na poduzimanju svih mjera i radnji na pronalasku i rasvjetljavanju ovih krivičnih djela, te privođenju osumnjičenog licu pravde.

12.2.2019. godine službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo na lokalitetu naselja Košćan kod Hadžića, nakon razmjene unakrsne vatre, lišili su života Edina Gačića, a kojom prilikom je jedan od pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo zadobio lakše tjelesne povrede, te je nakon devet dana okončana najopsežnija potraga za jednim licem u novijoj istoriji ove države.

Uvažavajući veliki značaj medija, Federalna uprava policije želi da iskaže svoje puno poštovanje i zahvalnost prema svim medijskim kućama, koje su proteklih dana pružale maksimalnu podršku kako policijskim službenicima u razumijevanju da izjave nekada nismo bili u mogućnosti davati zbog tokova istrage, tako i punu podršku građanima Bosne i Hercegovine korektnim izvještavanjima sa terena.

Ovim putem Federalna uprave policije želi da se zahvali pripadnicima bezbjednosnih agencija, ali i drugim institucijama Bosne i Hercegovine, koje su dale punu podršku u svim do sada sprovedenim aktivnostima vezanim za pronalazak Edina Gačića – kaže se na kraju saopštenja FUP-a”, piše Klix.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO