Banjaluka

Rezimirali dosadašnji rad: Za 100 dana Dom zdravlja u Banjaluci upotrijebio više od 51.000 vakcina protiv korone

Za 100 dana vakcinacije protiv virusa korona „Dom zdravlja“ u Banjaluci aplicirao je 51.746 vakcina, saopšteno je iz ove ustanove.

Rezimirali dosadašnji rad: Za 100 dana Dom zdravlja u Banjaluci upotrijebio više od 51.000 vakcina protiv korone
FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA

Napomenuli su da je “Dom zdravlja” u Banjaluci sa procesom vakcinacije započeo je 10.marta ove godine po preporukama i smjernicama dostavljenim od strane Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske u smislu određivanja dinamike vakcinacije protiv virusa korona po prioritetnim grupama.

– U prvim prioritetnim grupama obavljena je vakcinacija zdravstvenih radnika i korisnika i zaposlenih u ustanovama za smještaj starijih lica i drugim ustanovama za smještaj i dugotrajnu njegu. Po završetku ove dvije kategorije, započela je vakcinacija naredne prioritetne grupe, a to je stanovništvo starije od 65 godina – naveli su u Domu zdravlja .

Dodali su da su od 21.jula otvorili vrata za sve osobe koje žele da se vakcinišu, a da se prije toga nisu prijavljivale za vakcinaciju.

FOTO: ALEKSANDAR DIMITRIJEVIĆ / RAS SRBIJA
FOTO: ALEKSANDAR DIMITRIJEVIĆ / RAS SRBIJA

– Takođe, od 26.jula otvorili smo punktove za vakcinaciju u svim prigradskim i seoskim ambulantama porodične medicine – kazali u ovoj ustanovi.

Napomenuli su da je od početka vakcinacije protiv virusa korona “Dom zdravlja” aplicirao je 51.746 vakcina, različitih proizvođača.

– Prvu dozu vakcine dobilo je 13.046 osoba, dok je sa obje doze vakcinisano 19.350 lica. Trenutno se u procesu vakcinacije sa jednom ili obje doze nalazi 32.396 lica – precizirali su u Domu zdravlja.

Pročitajte još

Naveli su da su raspoložive doze vakcina maksimalno iskorištene.

– Tako da smo pored 51.746 apliciranih vakcina imali samo 33 doze koje su evidentirane kao rasip, što je 0,06%. Do rasipa je došlo uslijed pogođenog krvnog suda pri aplikaciji vakcine – precizirali su u Domu zdravlja.

Naveli su da je ova ustanova započela i vakcinaciju nepokretnih osoba 03.juna putem mobilnih timova. Na ovaj način do 26.jula je vakcinisano 404 od 448 prijavljenih lica.

– U prigradskim i seoskim ambulantama porodične medicine od 26. do 30. jula vakcinisana su 303 lica. Za narednu sedmicu, period od 02. do 06. avgusta najavljen je dolazak 308 građana, koji će se vakcinisati u ovim ambulantama – precizirali su ovoj ustanovi.

Prihvati notifikacije