Digitalna Srpska

REZULTAT ANALIZE Čet botovi Gugla, Majkrosofta i OpenAI davali POGREŠNE INFORMACIJE o EU izborima

Četbotovi sa vještačkom inteligencijom, koje su napravili Gugl, Majkrosoft i OpenAI podijelili su neke pogrešne informacije i predstojećim izborima u Evropskoj uniji, na kojima će stotine miliona ljudi glasati, navodi se u analizi do koje je došao Politiko.

openai
FOTO: FILIP SINGER/EPA

Dok je vještačka inteligencija ostala politički neutralna, davala je netačne podatke o datumu izbora i načinu na koji se glasa, navedeno je u analizi nevladine organizacije Demokrasi riporting internešnal iz Berlina.

Dodaje se da su četbotovi takođe davali pogrešne ili nebitne linkove na Jutjubu ili su izbacivali sadržaj na japanskom.

– Nismo bili iznenađeni time što smo utvrdili pogrešne informacije o evropskim izborima, jer čet botovi su poznati po tome da izmišljaju činjenice kada daju odgovor, to je fenomen poznat kao ‘halucinacija'” – rekao je Mihael Mejer-Rezende, suosnivač i izvršni direktor Demokrasija.

U seriji testova sa sličnim pitanjima koje je sproveo Politiko prošle nedjelje, četbotovi su odbijali da odgovaraju ili su davali odgovore usmjeravajući korisnike da idu na sajtove institucija EU.

Mejer-Rezende je rekao da je eksperiment bio dovoljno veliki da ima reprezentativan uzorak. Takođe je ukazao na dokaze o rizicima od takozvanih AI halucinacija, koje se često dešavaju zbog nedovoljno podataka, veza i pogrešnih pretpostavki, uoči evropskih izbora koji treba da budu održani od 6. do 9. juna, navodi Politiko.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu