Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

REZULTATA ISTRAGE JOŠ NEMA Visok pritisak moguć uzrok pucanja cijevi i EKSPLOZIJE U BRODU (FOTO)

Hronika
Autor:

Foto: privatna arhiva

Osam dana je prošlo od eksplozije u Rafineriji nafte Brod, a javnosti još nisu predočeni rezultati istrage koja bi trebala da razjasni kako je došlo do nesreće u kojoj je jedan radnik poginuo, a devet ih je povrijeđeno.

Dijelovi postrojenja i dalje leže nedirnuti, razbacani, svjedočeći kakva se drama tog 9. oktobra naveče odvijala.

Kako Srpskainfo nezvanično saznaje od izvora iz Rafinerije, eksplozija se desila u postrojenju “05”, poznatijem kao “Izomaks”, a pukla je cijev koja ulazi u V1 posudu. Navodno je od previsokog pritiska puklo koljeno i dio cijevi, što je dovelo do požara.

Foto privatna arhiva

Srpskainfo je ranije već objavljivala fotografije unutrašnjosti Rafinerije, kao i video snimljen u trenucima dok su vatrogasci nadljudskim naporima činili sve da bi se spriječila katastrofa većih razmjera.

– Dovoljan je mali nedostatak u materijalu da uzrokuje nesreću. Prisutan je i dalje visok pritisak, a ti produkti sadrže i vodonik sulfid i lakše ugljovodonike, naravno i teže, što je moglo da izazve eksploziju, koja je napravila požar. Iscurio je zapaljivi materijal, koji je gorio dok vatrogasci nisu ugasili požar – objasnio je ranije za Srpskainfo Pero Dugić, redovni profesor Tehnološkog fakulteta u Banjaluci i stručnjak za tehnologije i procese prerade nafte, te maziva i ulja.

Danas je dodao kako nema potrebe da se diže panika.

– Svaka rafinerija ima brojne mjere zaštite, ali se uvijek može desiti nešto neplanirano. Bitno je posljedice smanjiti na minimum. Ne treba dizati paniku – zaključio je Dugić, smatrajući da su pretjerane ocjene da je čitav grad mogao da “ode u vazduh”.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO