Sudbine

RIJEČI MAJKE SLAMAJU SRCE "Pričaćete jednog dana unucima kako ste kupili kap kiše I SPASLI MINJIN ŽIVOT"

Ako ste se jutros probudili zdravi i možda mrzovoljni jer je došao onaj pravi, kišni oktobar, već imate razloga za sreću.

RIJEČI MAJKE SLAMAJU SRCE "Pričaćete jednog dana unucima kako ste kupili kap kiše I SPASLI MINJIN ŽIVOT"
FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Jer, za razliku od nas koji imamo prilike da normalno hodamo i kisnemo, Minja Matić iz Kragujevca, stara skoro godinu dana, vodi bitku za zdravlje, za život.

Naime, Minja je rođena u 36. nedjelji trudnoći, kao zdrava beba, da bi nakon svega tri mjeseca njeni roditelji saznali zastrašujuću istinu – da Minja bolje od ima spinalne atrofije mišića.

– Naša država za svu djecu koja imaju istu bolest obezbjedila je terapiju koja je za sve nas besplatna, a inače je jako skupa. Na svaka četiri meseca, Minja prima spinrazu, koja joj dosta pomaže i olakšava život. Hvala ti, Srbijo, što mi dijete održavaš u životu – rekla je početkom avgusta za Blic, Minjina majka, Živka Matić.

Lijek za ovu bolest registrovan je samo u Sjedinjenim Američkim Državama i košta nevjerovatnih 2.100.000 dolara. Zvanično, to je najskuplji lijek na svijetu, može da se primi samo do druge godine života, a za koji smo, kao nacija već jednom skupili novac i učinili da mala Sofija Markuljević primi lijek početkom septembra mjeseca. Sada, svim snagama, kao društvo, a na prvom mjestu, kao ljudi, možemo da pomognemo da svoju dozu primi i Minja.

I to kupovinom jedne jedine kapi kiše u vid poslatog sms na broj 845 na 3030, o čemu govori objava na Fejsbuk stranici “Za Minjinu šansu”, koju je podelila njena majka:

Po prvi put, Pešačka zona, bazar za Minjicu.Verujemo da znate gde će Kragujevčani biti ovog vikenda, petak, subota, nedelja su rezervisani za Minju 🥰

Posted by Za Minjinu šansu on Tuesday, October 13, 2020

“Da li ste nekada kupili kap kiše?

Dobro vece, nažalost i dalje smo u bolnici. Minjina pluća su puna, krče. Doktori joj ponovo mijenjaju terapiju, jer prethodna nije dala rezultata. Ja ne znam da li me više bole njeni teški udisaji ili zvuk ove kiše što lupa po prozoru i podsjeća na to kako smo same, u ovoj sobi, daleko od porodice, daleko od lijeka, daleko od djetinjstva. Umjesto da joj pečem prve palačinke i stavljam na spavanje, ja na svakih par minuta provjeravam da se cjevčice i kablovi koji iz nje vire nisu negde izvukli. Da li ste ikada pokušali da kupite kap kiše? Hajde večeras to uradite – jedan sms za Minjin život – i jedna kap večerašnje kiše je vaša, i samo vaša! Pričaćete jednog dana unucima kraj vatre, kad opet napolju bude kiša padala – jednog davnog, tmurnog oktobra, kupio sam kap kiše, kupio sam Minji život 845 na 3030 – kupite kap kiše”

Kišu možete da volite ili ne, ali u ovoj situaciji, ta jedna kap koju kupite, spašava Minjin život. A to je već vrijedno, zar ne? Zato, hajde da pobijedimo i ovaj put, za Minju 845 na 3030

Svako ko je u mogućnosti da donira sredstva za liječenje male Minje, može to učiniti na sljedeći način:

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human845 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-6000000732401-90

Uplatom na devizni račun: 160600000073283743

IBAN: RS35160600000073283743

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal