Banjaluka

"Riješen je samo jedan dio izazova" Odbornici Skupštine grada juče izglasali realokaciju, danas će ipak RASPRAVLJATI o rebalansu budžeta

Vanredna sjednica Skupštine grada Banjaluke biće nastavljena danas, kada će odbornici raspravljati o prijedlogu rebalansa za 2023. godinu.

skupština grada
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Na današnjem zasjedanju, gradski parlamentarci podržali su Prijedlog odluke o realokaciji budžetskih sredstava u javnim ustanovama.

Gradonačelnik Draško Stanivuković poručio je kako time riješen ipak samo jedan dio izazova sa kojim se Banjaluka suočavala u proteklom periodu, te je još jednom napomenuo da je potrebno usvojiti i rebalans budžeta za 2023. godinu.

-Dvanaest sati rada i razgovora, ali važno je reći da je usvojen jedan dio realokacija, dakle jedan dio izazova koje je Banjaluka imala smo uspjeli da otklonimo. To znači da smo realokacijom imali tu vrstu kapaciteta da za najugroženije za roditelje i djecu koji koriste tuđu njegu i pomoć i druge lične invalidnine isplatimo za decembar mjesec. Sa druge strane, to znači i da će radnicima Gradske uprave i drugih gradskih institucija biti isplaćene plate. Jedan dio realokacija zbog specifičnosti nije tretirao plate jednog dijela radnika iz Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, ali to planiramo da riješimo kroz rebalans – rekao je Stanivuković.

Njegova poruka, ističe on, jeste da realokacije imaju mali kapacitet, koji je značajan, ali da je rebalans i dalje potreban kako bi se riješili preostali izazovi sa kojima se Banjaluka suočava.

-Grad mora da plati javnu rasvjetu, cijenu električne enrgije koju koristi, javni prevoz, a sve to nije moguće bez rebalansa, zato je i ovlika borba. Pozivam odbornike da razmisle o svemu, te da sutra demokratski diskutujemo i da Banjaluka dobije rebalans, kako bi bili u mogućnosti da isplatimo sve obaveze – istakao je Stanivuković.

Pročitajte još

Potpredsjednik Skupštine Grada, Saša Čudić najavio je da je jučerašnja sjednica prekinuta, a da će nastavak biti danas sa početkom u 11 časova.

– Današnje vanredno zasjedanje sam, u konstultaciji sa šefovima klubova i određenim odbornicima zbog nedostatka kvoruma, ali i neusaglapšenih političkih stavova, odlučio da prekinem i nastavak zakažem za sutra u 11 časova. Danas je usvojen dnevni red, na kojem su se napli Prijedlog odluke o preraspodjeli budžetskih sredstava, Prijedlog rebalansa za 2023. i Prijedlog odluke o skraćenju rokova za stupanje na snagu budžeta. Odlučili smo da glasanje obavljamo po završetku diskusija, te je usvojen Prijedlog odluke o preraspodjeli budžetskih sredstava, dok ćemo raspravu o rebalansu za 2023. godinu nastaviti sutra – rekao je on.

Podsjećamo, gradonačelnik Stanivuković je na početku zatražio da se na dnevni red uvrsti i rebalans budžeta.

Nakon toga, predsjednik Skupštine grada, Ljubo Ninković prekinuo je zasjedanje zbog, kako je naveo, tehničkih nemogućnosti ulaganja amandmana na rebalans budžeta.

Takođe, kako je rekao – kod određenih odbornika postoje pravne dileme da li je realokacija moguća do kraja januara ili ne.

Međutim, na zahtjev predlagača, gradonačelnika Draška Stanivukovića dnevni red današnje sjednice Skupštine grada Banjaluka dopunjen je sa Prijedlogom odluke o rebalansu budžeta za 2023. godinu i sjednica je kao takva i nastavljena, a na čelo Skupštine grada sjeo je potpredsjednik, Saša Čudić.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije