Kultura

RIJEŠENA MISTERIJA Dokazano da je Munk napisao poruku na slici "Krik"

Nacionalni muzej Norveške zaključio je da je neprimijetan, ali i neprijatan natpis na čuvenom platnu "Krik" napisao sam Edvard Munk, saopštio je danas iz ove ustanove.

RIJEŠENA MISTERIJA Dokazano da je Munk napisao poruku na slici "Krik"
FOTO: ANNAR BJORGLI/NATIONAL MUSEUM/EPA

Natpis “To je mogao samo da naslika ludak”, dugo je bio predmet rasprave o tome ko je drvenom olovom na lijevom uglu slike napisao na norveškom jeziku tu poruku.

Do sada se smatralo da je autor natpisa ogorčeni ljubitelj umjetnosti, jer slika predstavlja sablasnu siluetu osobe blijedog lica koja ispušta krik sa rukama na ušima ispod crvenog neba, a tokom godina postala je simbol anksioznosti modernog čovjeka i univerzalnog bola.

Pročitajte još

Muzej je ispitivanjem natpisa infracrvenim zracima došao do drugačijeg zaključka. Nacionalni muzej je ispitao Munkovu sliku koja datira iz 1895, a koja je jedna je od četiri verzije kompozicije “Krik” i zaključio da je autor sam napisao poruku.

– Natpis je bez sumnje od Munka – saopšteno je iz Muzeja, uz napomenu da to potvrđuje rukopis, kao i događaji u vrijeme nastanka slike.

Prvo izlaganje slike u javnosti izazvalo je kritike i pokrenulo pitanja o mentalnom zdravlju ekspresionističkog umetnika, navela je kustos Muzeja i dodala da je to vjerovatno navelo Munka da napiše takvu poruku.

Muzej je naveo da će čuvena slika biti izložena 2022. godine, kada se očekuje ponovno otvaranje.

Munk (1863-1944) jedan je od začetnika ekspresionizma, koji je bio progonjen osjećajem tjeskobe zbog prerane smrti majke i sestre. Njegova najpoznatija djela su “Krik”, “Tjeskoba” i “Na mostu”.