Kultura

Rječnik balkanske mitologije (3): Hron

Kron ili Hron, Kronos ili Hronos (grč. Κρόνος [Krónos], lat. Cronus), bog je žetve u grčkoj mitologiji, a pandan mu je u rimskoj mitologiji Saturn.

Hron na Romanelijevoj slici
FOTO: ROMANELI/WIKIPEDIA

Hron je i bog sjemena. Hron je sin Geje, Majke Zemlje i Urana, boga neba, najmlađi od Titana. Braća su mu Kiklopi i Hekatonhiri, žena mu je najljepša Titanida, Reja.

Vođa je Titana. Kad su Titani rođeni, bili su lijepi, za razliku od Kiklopa i Hekatonhira, koje je Uran zatvorio jer su bili ružni. Geja se naljutila i okupila Titane, te dala Hronu srp da kastrira Urana. Okean je bio protiv toga. Hron je uzeo srp i kastrirao svog oca Urana njime, bacajući njegove polne organe u more iz kojih je nastala Afrodita, boginja ljepote. Iz Uranove krvi rođeni su Giganti, potom Erinije i Melije.

Takođe, Hron je svrgnuo titansku zmiju Ofiona, koji je stezao svijet, a potom je nastupilo blagostanje. Prvi ljudi, koji su djeca Geje i Ponta, živjeli su u miru i tad je vladalo zlatno doba. U Rimu je slavljen kao Saturn, bog plodnosti sa srpom u ruci.

Pročitajte još

Kralj Tul Hostilije posvetio je Saturnu hram i u njegovu čast ustanovio praznik Saturnalije (Saturnalia), koji se održavao nekoliko dana, počev od 17. do 24 decembra. Taj praznik označava završetak zemljoradničkih radova i početak nove agrarne godine.

Izrazita helenizacija Saturnovog kulta počinje 217. p.n.e, nakon velikog lektisternija organizovanog po nalogu Sibilinskih knjiga. Prinošenje žrtve ovom bogu obavljalo se na grčki način, tj. pokrivene glave.

Kult Saturna u doba carstva bio je vrlo popularan i u zapadnim i u istočnim provincijama. Kod Srba se naročito razvio za vrijeme rimske vladavine teritorijama Balkana.

(Nastaviće se)

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije