Banjaluka

Rješavanje problema: Iz Grada poručili da Dom zdravlja NEĆE OSTAVITI BEZ NOVCA

Grad Banjaluka će obezbijediti dodatna sredstva u iznosu od 300.000 KM, u odnosu na Nacrt budžeta, odmah u prijedlogu do kraja februara, kao pomoć za predstojeću vakcinaciju i neće ostaviti Dom zdravlja bez novca, saopšteno je iz Gradske uprave.

Rješavanje problema: Iz Grada poručili da Dom zdravlja NEĆE OSTAVITI BEZ NOVCA
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

U pitanju je odgovor iz Gradske uprave nakon informacija koje su se pojavile danas prema kojima je Nacrtom budžeta grada za rad ove ustanove predviđeno malo više od 300.000 KM, što kako su iz ove ustanove poručili nije ni blizu dovoljno za njihove potrebe.

Iz Gradske uprave su podsjetili da je Dom zdravlja Banjaluka bio domaćin sastanka u ponedjeljak, 8. februara, na kojem je direktorica te ustanove Nevena Todorović upoznala gradonačelnika Draška Stanivukovića sa izazovima sa kojima će se Dom zdravlja susresti u toku procesa vakcinacije, gdje su obje strane zajedno tražile najbolje rješenje.

Pročitajte još

– Na sastanku je dogovoreno da će Grad Banjaluka obezbijediti početna dodatna sredstva u iznosu od 300.000 KM, a da će rebalansom budžeta u aprilu, podrška biti povećana i to će biti i ispunjeno. Gradonačelnik Banjaluke neće dozvoliti da se trenutna situacija odrazi na efikasnost i funkcionisanje Doma zdravlja, te se intenzivno razmišlja o narednim koracima, a sve u cilju pružanja najbolje medicinske zaštite našim građanima u vrijeme pandemije. Grad je svjestan važnosti obezbjeđenja sredstava za zaštitu stanovništva u vrijeme pandemije i već se  traži način da se obezbijede povećana sredstva u odnosu na dodatnih 300.000 KM kroz prijedlog budžeta – precizirali su iz Gradske uprave.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Dodali su da će prilikom predstavljanja Nacrta budžeta gradonačelnik Stanivuković upoznati odbornike sa inicijativom da se Domu zdravlja obezbijedi dodatnih 300.000 KM u prijedlogu budžeta.

Ako se uzmu u obzir gore navedene informacije koje stižu iz grada Banjaluka u gradskoj kasi bi na stavci namijenjenoj za Dom zdravlja trebalo biti oko 600.000 KM za prvi dio godine.

Komisija za budžet i finansije je na današnjem zasjedanju podržala Nacrt budžeta za 2021. godinu i time je taj dokument upućen u Skupštinsku proceduru, ali uz veliku primjedbu, koja je vezana za finansiranje Doma zdravlja Banjaluka.

Domu zdravlja Banjaluka će ove godine biti potrebno oko tri miliona KM za tekuće troškove, zbog negativnih posljedica virusa korona, ali i predstojećeg procesa vakcninacije.

Međutim, Nacrtom budžeta grada je planiran samo manji dio i to malo više od 300.000 KM, a lani je Dom zdravlja po osnovu grantova iz budžeta dobio 1,03 miliona KM. Upravo takvo planiranje novca je, prema riječima člana ove komisije i direktorke ove zdravstvene ustanove Nevene Todorović, izazvalo puno problema u Domu zdravlja.

Prihvati notifikacije