Hronika

RJEŠENJE PONIŠTENO, DELOŽACIJA ZAKAZANA Predsjednik "Džaje" podnio prijavu protiv bivšeg narodnog poslanika

Milivoje Glišić, predsjednik FK Džaja, podnio je krivičnu prijavu protiv bivšeg poslanika u Narodnoj skupštini RS Admira Čavke, jer je na osnovu poništenog rješenja Geodetske uprave RS nepostojeći FK Jedinstvo došao u posjed 16 dunuma gradskog zemljišta u banjalučkom naselju Vrbanja.

RJEŠENJE PONIŠTENO, DELOŽACIJA ZAKAZANA Predsjednik "Džaje" podnio prijavu protiv bivšeg narodnog poslanika
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
Milivoje Glišić

Admir Čavka već punih 10 godina maltretira moju sedmočlanu porodicu. Na osnovu nezakonitog rješenja Geodetske uprave RS – Područna jedinica Banjaluka, a koje je u međuvremenu poništeno, nepostojećem udruženju građana i takozvanom Fudbalskom klubu Jedinstvo iz Vrbanje prepisano je 16 dunuma gradskog zemljišta. Nezakonito rješenje je potpisao Dragan Grulović, direktor područne jedinice GU Banjaluka (protiv kojeg se vodi sudski postupak, op.a.), iako su bili svjesni da udruženje građana to zemljište ne može prepisati na sebe – navodi se u krivičnoj prijavi koja je dostavljena MUP Republike Srpske, odnosno Policijskoj upravi Banjaluka.

Tužba

Glišić je izjavio da se zbog sudske odluke koja je donesena na osnovu poništenog rješenja već nekoliko puta zakazuju deložacije, te da njegova porodica neće posustati u borbi za pravdom.

– Nova deložacija zakazana je za 26. decembar ove godine i učiniću sve da do nje ne dođe. Za ponedjeljak sam se najavio kod sudije koji je zakazao novu deložaciju, a kod njega me poslao lično direktor policije RS – objasnio je Glišić.

Podsjeća da je zbog nezakonitog rješenja i Grad Banjaluka podnio tužbu protiv FK Jedinstvo i Geodetske uprave Banjaluka, a da ova tužba još nije razmatrana.

Pravni spor između Glišića i Čavke traje gotovo deceniju i obilježen je mnogobrojnim krivičnim prijavama i prijetnjama. Zbog ozbiljnih prijetnji po život sin predsjednika FK Džaja i poznati banjalučki pjevač Dado Glišić prethodnih godina morao je, kako kaže Milivoje, napustiti rodni grad.

Na spornom zemljištu Glišići su u međuvremenu izgradili porodičnu kuću s poslovnim objektom u koji su uložili, prema nalazu vještaka, 437.000 maraka. Uloženo je i mnogo više, posebno u muzički studio Dade Glišića, koji se takođe nalazi u sklopu porodične kuće.

Pravna zavrzlama

O kakvoj pravnoj zavrzlami se radi govori i podatak da je Geodetska uprava RS – Područna jedinica Banjaluka u martu 2017. godine poništila svoje ranije rješenje o dodjeli gradskog zemljišta propalom Fudbalskom klubu Jedinstvo, koji inače nema nijednog igrača.

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija
Foto: Dejan Božić/RAS Srbija
Milivoje Glišić

Naime, u maju 2014. godine, prema pravosnažnoj presudi Okružnog privrednog suda, naloženo je FK Džaja iz Vrbanje da tužiocu FK Jedinstvo iz Vrbanje preda u posjed nekretnine.

FK Jedinstvo na svojoj strani tako ima prvostepenu, drugostepenu, a zatim i presudu Vrhovnog suda RS, ali je u međuvremenu odlukom Geodetske uprave RS – Područna jedinica Banjaluka poništeno rješenje na osnovu kojeg je uopšte donesena presuda u korist FK Jedinstvo.

Uknjiženo gradsko zemljište

Glišić ističe da se u pozadini svega krije dobro osmišljeni plan kako bi se određene osobe domogle imovine u koju je on lično, ali i njegova porodica, uložila milionski kapital.

– U pitanju je kriminal, jer niko na sebe ne može uknjižiti gradsko zemljište, pa se postavlja pitanje kako je to mogao uraditi Admir Čavka, odnosno FK Jedinstvo, koje uopšte nema igrača – izjavio je Glišić za Srpskainfo.

U pravnu bitku za vraćanje zemljišta uključilo se i Pravobranilaštvo RS – sjedište zamjenika Banjaluka, koje je u februaru 2014. tužilo Geodetsku upravu RS, i to zbog povreda odredaba Zakona o opštem upravnom postupku, pogrešno i nepotpuno utvrđeno činjeničnog stanja, te iz razloga što je iz utrđenih činjenica izveden nepravilan zaključak u pogledu činjeničnog stanja, kao i zbog nepravilne primjene materijalnog prava kada je spornim rješenjem od 2. oktobra 2013. godine pravo raspolaganja nad gradskim zemljištem dodijeljeno Jedinstvu iz Vrbanje.

RUGIP – Područna jedinica Banjaluka 30. marta 2017. donosi novo rješenje i proglašava ništavnim u potpunosti svoje rješenje iz oktobra 2013. godine. U stavu 2. novog rješenja ističe se i da se poništavaju i sve pravne posljedice koje je prethodno rješenje proizvelo.

Novo rješenje

Novo rješenje usljedilo je nakon što je pravni zastupnik FK Džaja, između ostalog, naveo da je na mjestu objekta od 28 kvadrata napravljen puno veći stambeno-poslovni objekat u koji su Glišići uložili 437.000 maraka.

Navedeni objekat je izgrađen u periodu od 2004. do 2012. godine i predstavlja rezultat ulaganja Glišića, pa je FK Jedinstvo steklo pravo nad objektom na pogrešno utvrđenom činjeničnom stanju, jer objekat nije ni izgradilo, niti bilo kada posjedovalo u prošlosti, a što je osnov da se rješenje proglasi ništavnim, što je na kraju i učinjeno.

Međutim, i pored poništenog rješenja Glišićima se zakazuju deložacije.

U ranijim deložacijama Glišići su, kako tvrde, odbranili svoju imovinu. Na strani Glišića su i odluke Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, kojima su obustavljene istrage koje su se vodile zbog navodno počinjenog krivičnog djela neizvršavanja sudske odluke.

Čavka: Imamo pravosnažnu odluku

Admir Čavka, bivši narodni poslanik u Narodnoj skupštini RS, izjavio je da je krivična prijava protiv njega podnesena jer je za 26. decembra ove godine zakazana nova deložacija Glišića.

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija
Foto: Dejan Božić/RAS Srbija
Admir Čavka

– Pravosnažna presuda o vraćanju u posjed zemljišta i nekretnina je potvrđena odlukom Vrhovnog suda Republike Srpske. Nova deložacija zakazana je za 26. decembar ove godine i nadam se da će tada organi deložirati Glišiće iz uzurpirane imovine, jer se pojedinac ne može stavljati iznad zakona – izjavio je Čavka.

Dodao je i kako je protiv Glišića podneseno više krivičnih prijava, te da, kako je naveo, „jedva čeka da se vidi s njim na sudu“.