Regioni

RODE RIJETKO DOLAZE Kostajnica godinama bilježi pad nataliteta

Na području opštine Kostajnica prošle godine je rođena 31 beba, odnosno šest manje nego godinu ranije, podaci su opštinske matične službe.

RODE RIJETKO DOLAZE Kostajnica godinama bilježi pad nataliteta
FOTO: ZORAN ILIĆ/RAS SRBIJA

Portparol opštine Aleksandar Pašić rekao je da su istovremeno u matičnu knjigu umrlih upisana 52 lica, odnosno 13 manje nego godinu dana ranije.

On je naveo da je lani sklopljeno 40, a razvedeno 10 brakova, dok je 2018. godine sklopljeno 30, a razvedeno 14.

Pašić je istakao da je opština Kostajnica prošle godine za vještačku oplodnju izdvojila 1.500 KM za jedan bračni par, nakon čega su rođene dvije bebe.

S ciljem poboljšanja demografske slike, opština Kostajnica od 2013. godine stimuliše natalitet, isplaćujući naknadu za rođenje prvog i drugog djeteta od 200 KM, te za treće i svako sljedeće od 500 KM – naglasio je Pašić.

Prema njegovim riječima, od 2017. godine isplaćuje se i naknada za vještačku oplodnju od 1.500 KM po paru i od tada je ovo pravo iskoristilo sedam parova, rođeno je sedam beba, a iz budžeta je izdvojeno ukupno 10.500 KM.

– Zabrinjavajuće je da i uz ove i neke druge stimulativne mjere opština Kostajnica, kao i većina drugih lokalnih zajednica u Srpskoj, već godinama bilježi pad nataliteta. Da bismo opstali i ostali na ovim prostorima neophodni su veći napori, kako lokalnih zajednica, tako i viših nivoa vlasti – napomenuo je Pašić.