Društvo

RODITELJI POSTAJU DETEKTIVI Masovno špijuniraju djecu preko modernih aplikacija, a OVO JE RAZLOG

Roditelji u Srbiji postali su pravi detektivi, pa masovno prate i špijuniraju svoju djecu preko smartfon aplikacija, a u želji da ih zaštite od neželjenih situacija u koje mogu upasti.

RODITELJI POSTAJU DETEKTIVI Masovno špijuniraju djecu preko modernih aplikacija, a OVO JE RAZLOG
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Istraživanja pokazuju da djeca na internetu provode čak i do sedam sati dnevno i za to najviše koriste pametni telefon, pa su i roditelji počeli da koriste ovaj kanal kako bi mogli da kontrolišu aktivnosti djece na telefonima, koliko provode vremena igrajući igrice ili koristeći Vajber, prenosi Blic.

Pored toga, sve je veći broj roditelja koji se odlučuju da aplikacije ovog tipa za praćenje instaliraju na svoj i djetetov telefon kako bi u svakom momentu znali gdje im je dijete i šta radi.

Mogu da prisluškuju djecu

Takođe, ukoliko se zabrinu, a dijete se ne javlja, roditelj u bilo kom trenutku pomoću ove aplikacije može uključiti mikrofon na pametnom telefonu svog djeteta i tako čuti šta se dešava.

– Aplikaciju Fajnd maj kids (Find my kids) sam instalirao, a rekao sam i kćerki da ću je instalirati, a to sam učinio jer kraj u kome živimo nije baš najbolje osvijetljen uveče kada se ona vraća kući iz škole iz popodnevne smjene. Postoji i opcija da se uključi mikrofon na njenom telefonu, odnosno da mogu da slušam sve šta se priča, što može biti korisno u, ne dao bog, nekoj lošoj situaciji – rekao je jedan otac koji već godinu dana koristi ovu aplikaciju.

On je naglasio da nikako ne zloupotrebljava kćerkinu privatnost, kao i da je ne prati, već da samo obraća pažnju kada je napustila prostor škole i kuće i obratno.

– Ako dijete ne čuje zvono na telefonu, roditelj može da kod sebe pritisne taster i onda će djetetov telefon jako da zazvoni. Kod djeteta na telefonu nema mnogo opcija, a važno je da postoji dugme za alarm u kriznim situacijama i ona odmah šalje upozorenje roditelju s tačnom lokacijom, kao neki panik taster – objasnio je ovaj otac.

Sve veći procenat roditelja koji prate djecu

Da se sve više roditelja odlučuje da koristi ove aplikacije za praćenje mališana, potvrdio je i internet stručnjak Dragan Varagić.

– Sve veći procenat roditelja počinje da razumije kako funkcionišu mobilni telefoni, a sa druge strane, sve veći broj njih shvata koliko internet, tačnije vrijeme koje dijete provodi na telefonu, može biti opasno. Sve to zajedno dovodi do toga da roditelji, htjeli ne htjeli, moraju da nauče da prate šta im djeca rade – rekao je Varagić i dodao:

– Praktično sve veći procenat roditelja počinje da prati svoju djecu i koristi ove aplikacije i to je sasvim okej, vrlo je poželjno i trebalo bi još veći broj njih to da radi!

Povjerenje najvažnije

Psihoterapeut Jelena Manojlović kaže da bi ovakve aplikacije trebalo koristiti jedino ako se dijete kreće u problematičnom društvu:

– Trebalo bi poštovati donekle pravo djeteta na privatnost. Ako dijete otkrije praćenje, počeće da gubi povjerenje u roditelja i još više će da skriva svoje ponašanje. Djeca su pametnija od nas starijih i naći će način da nas prevare, ostaviće telefon negdje drugdje.