Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Rostelekom i Nokija osnivaju mješovito preduzeće

Biznis
Autor:

Foto: Markku Ojala/EPA

Ruski provajder telekomunikacionih usluga Rostelekom i finska kompanija Nokija potpisali su memorandum o osnivanju zajedničkog preduzeća.

To preduzeće će se baviti razvojem rješenja za različita tržišta inovativnih tehnologija.

Memorandum je potpisan na marginama Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu (SPIEF-2018).

-Osnovni cilj zajedničkog preduzeća je kreiranje portfolija ruskih tehnoloških rješenja koja kombinuju ostvarenja domaćih tehnoloških startapova s Nokijinim rješenjima. Mješovito preduzeće treba da postane osnov za formiranje ruskog provajdera naprednih mrežnih tehnologija i klaud rješenja – saopštio je Rostelekom.

Potpredsjednik Nokije u Istočnoj Evropi Demetrio Ruso istakao je spremnost finske kompanije da pruži Rostelekomu inovacije i iskustvo za uspostavljanje ekonomski efikasnog portfolija infrastrukturnih rješenja i poslovnih modela.

Na SPIEF-u je danas takođe najavljeno da francuski energetski gigant Total planira da potpiše sporazum sa ruskim proizvođačem prirodnog gasa Novatekom o učešću u novom zajedničkom projektu.

Total već učestvuje u projektu tečnog prirodnog gasa (TPG) Jamal koji sprovodi Novatek.

-Novatek će danas potpisati još jedan važan sporazum. Total je spreman da uđe u novu fazu saradnje. Imaćemo još jedan zajednički projekat- izjavio je suvlasnik Novateka, Genadij Timčenko, za agenciju Tass.

Dodao je da će to biti projekat velikih razmjera, koji će doprinijeti bruto domaćem proizvodu zemlje sa 0,15 procenata godišnje, ali nije iznio bilo kakve pojedinosti.

 

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO