Banjaluka

ROŠTILJ I HUMANOST PORED AUT-LINIJE Dva "mala" kluba pokazuju zašto je fudbal VIŠE OD IGRE

Nakon četiri godine obnove i izgradnje, u Dragočaju je svečano otvoren lokalni stadion, a iz FK Polet- Krajišnik poručuju da im je dobra priča bitnija od dobrog rezultata.

ROŠTILJ I HUMANOST PORED AUT-LINIJE Dva "mala" kluba pokazuju zašto je fudbal VIŠE OD IGRE
FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Ni sami ne znamo koliko nas je koštala izgradnja stadiona, jer smo radili u fazama, jurili donacije, volontirali danonoćno, ali isplatilo se. Ovo što danas imamo nije samo za fudbal, ovo je za našu djecu, penzionere, đake, za druženje i za bolji život svih mještana Dragočaja i Ramića – kaže oduševljeno Slavenko Tadić, predsjednik Saveza MZ Dragočaj.

On je, uz predsjednika kluba Predraga Donjka, jedan od glavnih „krivaca“ što Dragočaj danas ima stadion, kako lokalpatriote tvrde, „najbolji u Banjaluci, poslije Gradskog stadiona“.

– Samo nam još reflektori fale, sve drugo imamo – kaže jedan mještanin.

Sve je počelo još kada su u Ramićima i Dragočaju odlučili da fuzionišu dva komšijska kluba, Polet i Krajišnik, pošteno priznajući da nemaju „kapaciteta“ za dva kluba na tako malom prostoru i da će i jedan jedva „ispoštovati“.

Potom se krenulo u akciju “Stadion”. Čitav teren je podignut, nasuto je više od 10.000 kubika zemlje, jer se igralište nalazi na močvarnoj i poplavama sklonoj parceli. Stadion je povezan sa društvenim domom, koji je obnovila Gradska uprava, pa su u zadnjim odajama doma opremljene svlačionice, oko stadiona je podignuta ograda visoka dva metra, a u sklopu kompleksa je sagrađen i „prostor za druženje“: pecana, mjesto za roštilj, stolovi za slavlje.

Foto: privatna arhiva
Foto: privatna arhiva

– Nadam se da će ovde dolaziti djeca da se igraju, penzioneri da šetaju i druže se, da će ovo biti omiljeno mjesto i za naše đake, a imamo ih u Osnovoj školi „Desanka  Maksimović“ oko 500. Ovdje se mogu organizovati razne manifestacije i slavlja – kaže Tadić.

Prošle nedjelje na stadionu u Dragočaju su imali „generalnu probu“ ove komponente druženja, kada su organizovali svečani ručak za stotinak zvanica povodom otvaranja igrališta. Proba je uspela sto posto.

Foto: privatna arhiva
Foto: privatna arhiva

Da lokalna fundbalska igrališta mogu postati omiljena okupljališta mještana i mjesto pozitivnih događaja, pa čak i brend poznat u regionu, pokazao je i primjer Fudblaskog kluba Rekreativo iz Česme. Njihov stadion „Nele Karajlić“ odavno je prevazišao okvire najnižeg ranga takmičenja, u kojem se nadmeću i fudbaleri iz Česme i njihovi drugari iz Dragočaja – i jedni i drugi oslobođeni stresa, jer sigurno neće ispasti iz lige – pošto nemaju gdje ispasti.

Stadion u Česmi postao je mjesto gde se organizuju kreativne i uspešne humanitarne akcije, tu se komšije dogovaraju o poslovima u naselju, a poslije svake utalmice priređuju zabave, nadaleko poznate kao „treće poluvrijeme“.

Predsjednik FK „Rekreativo“ Goran Arbutina kaže da je ovaj klub godinama jedini sadržaj za djecu i mlade u Česmi i jedno okupljalište za mještane.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

– Godinama domaćinski održavamo klupske prostorije, koje su vlasništvo grada, ali trenutno smo u velikom problemu, jer krov na tim prostorijama prokišnjava, a mi nemamo odakle platiti 20.000 KM za novi krov – poručuje Arbutina.

Ipak, kaže da su „rekreativci“ sretni što su njihovi drugari na drugom kraju Banjaluke uspjeli obnoviti stadion.

– Čestitamo im na tome od srca i želimo im mnogo lijepih druženja na tom stadionu. To je veliki uspjeh, jer je inače  sportska infrastuktura u cijelom gradu u katastrofalnom stanju – ocjenjuje Arbutina.

Leo Mesi prijatelj kluba iz Česme

FK Rekreativo iz Česme je postao regionalna atrakcija kada je njihov stadion i zvanično dobio ime „Dr Nele Karajlić“, a popularni zabavljač postao počasni predsjednik kluba. Uskoro su prijatelji i ambasadori Rekreativa postali Emir Kusturica, Jelena Janković, Nenad Zimonjić, Bora Milutinović, Leo Mesi, sir Aleks Ferguson, Raul…

– Mnogi misle da oni finansiraju rad kluba, ali to nije tačno. Od njih dobijamo samo moralnu podršku, a više nam i ne treba – kaže Goran Arbutina.