Politika

Dodik na BOŽIĆNOM PRIJEMU: Srpska NE ODUSTAJE od proslave 9. januara (FOTO)

U Sjedištu RS u Istočnom Sarajevu u toku je Božićni prijem srpskog člana Predsjedništva BiH, Milorada Dodika.

Dodik na BOŽIĆNOM PRIJEMU: Srpska NE ODUSTAJE od proslave 9. januara (FOTO)
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Predsjedavajući predsjedništva BiH, Milorad Dodik je prije početka prijema novinarima izjavio da je je najvažnije da se u BiH sačuva stabilnost i mir. Izjavio je da RS ne odustaje od proslave 9. januara i da to ne treba nikoga da iritira.

-Loša je poruka galama koja se stvorila u jednom dijelu javnosti BiH vezano za proslavu 9. januara rekao je Dodik.

RS je posvećena rješavanju nekoliko problema u BiH, a prije svega implementaciji izbornih rezultata kako bi se moglo pristupiti jačanju suvereniteta u BiH. Dodik je izjavio da nema koncenzusa za pitanje NATO-a i da RS ima rezolucije Narodne Skupštine o vojnoj neutralnosti koja obavezuje sve njene zvaničnike na nivou BiH.

Dodik je takođe najavio da će Skupština RS uskoro usvojiti izmjene krivičnog zakona kojim se predviđaju strože kazne za nepoštovanje odluka institucija RS.

Dodik je istakao i to da je Putinova posjeta Srbiji važna, jer je riječ o jednom od najvažnijih lidera svijeta, zemlje koja je prijatelj Srpske, Srbije i srpskog naroda i koja se bori za očuvanje principa miroljubivih odnosa među narodima i dodao da će se svakako sresti sa njim.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Istočnom Sarajevu da je BiH pred velikim izazovima, pri čemu Republika Srpska ne želi bilo šta sem odbrane svog ustavnog položaja, koji je jasno definisan Dejtonskim mirovnim sporazumom. 

-Mi se držimo tog dokumenta i smatramo da je u svim civilizovanim, demokratskim zemljama svijeta veoma važno poštovanje najvišeg akta te zemlje-, rekao je Dodik na božićnom prijemu u sjedištu Republike Srpske.

On je podsjetio da Ustav BiH propisuje da BiH pripadaju nadležnosti koje su izričito date Ustavom i da nema drugog načina da BiH ima nadlženosti.

-Naravno, praksa je u BiH napravila nešto drugo i protiv te nakaradne prakse i nametanja rješenja visokog predstavnika moramo da vodimo našu političku i svaku drugu aktivnost – istakao je Dodik.

On je dodao da je Republika Srpska bez ikakvog razloga dovedena u poziciju da je neko optužuje za opstrukciju.

-Republika Srpska je implementirala svoje izborne rezultate, formirala institucije i sve neophodne organe kako bi se mogli formirati i organi BiH – rekao je Dodik i dodao da je veoma loša praksa opstrukcija formiranja vlasti koja dolazi sa nivoa BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH istakao je da je božićni prijem priredio kako bi se pokazala sabornost srpskog naroda, privrženost miru i stabilizaciji, privrženost dobrim odnosima prema ljudima i svemu onome što praznici koji su proslavljeni iskazuju gotovo kod svih religija i naroda koji žive u BiH.

-Republika Srpska je nadavno proslavila svoj Dan Republike i ne treba niko da sumnja da će to nastaviti da čini u narednom vremenu. To nije protiv bilo koga niti da bi izazvalo bilo kakvu negativnu emociju, to je naš praznik i imamo pravo da ga slavimo – istakao je Dodik.

On je negirao priče da je ovo neustavan praznik i istakao da je donesen zakon koji određuje da je 9. januar Dan Republike.

-Žao mi je što se ogromna galama oko toga digla i mislim da to nije dobra poruka našim ukupno dobrim odnosima u BiH – poručio je Dodik.

Prijemu su prisustvovali predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Srpske Nedeljko Čubrilović, te premijer Srpske Radovan Višković, kao i njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

Prisustvovali su i predstavnici institucija Republike Srpske, lokalnih zajednica, institucija BiH, među kojima predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto, te ministri u Savjetu ministara Marina Pendeš i Vjekoslav Bevanda, kao i predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci.