Politika

"RSEXIT" Dodikov slogan za izbore ili dugoročna strategija Srpske

Od trenutka kada je srpski član Predsjedništva BiH i lider SNSD Milorad Dodik prvi put pomenuo „RSexit“ prošlo je tek šest dana, a taj slogan se već odomaćio na političkoj sceni, dok na društvenim mrežama postaje masovni fenomen u kome se građani utrkuju ko će da ponudi bolje vizuleno rješenje i da ima što više dijeljenja.

"RSEXIT" Dodikov slogan za izbore ili dugoročna strategija Srpske
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Podsjećamo, ova krilatica izvorno označava plan izlaska Srpske iz BiH ukoliko ne dođe do dogovora o zamjeni stranih sudija Ustavnog suda BiH domaćim. Međutim, počela je da se posmatra i šire od toga, pa su se pojavila brojna pitanja: da li je zapravo riječ o smišljenoj kampanji za lokalne izbore ili o dugoročnoj kampanji čiji je krajnji cilj nezavisna RS!?

Posebno je pitanje da li je krilatica „RSexit“ pogrešna i štetna za RS, budući da je u njoj skraćenica „er es“, a to je način na koji bošnjački političari i mediji godinama pokušavaju da omalovaže Republiku Srpsku, strogo izbjegavajući da je nazivaju punim imenom. I sve to u kombinaciji s engleskim jezikom.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

U opozicionim redovima mišljenja su da je ideju za „RSexit“ Dodik dobio od marketinških stručnjaka i da bi to čak mogao da bude slogan SNSD za lokalne izvore. I da to ne bude formalni slogan, sasvim je izvjesno da će neka varijanta priče o izlazu (exit) RS biti dominantna i u borbi za vlast u opštinama i gradovima Srpske u oktobru.

Kada je riječ o vezi lokalnog i nacionalnog, ne bi bilo prvi put da se to desi. Komunikolog Borislav Vukojević kaže da je, prema istraživanjima koje je radio u sklopu monitoringa lokalnih izbora 2016. godine, zaključak da medijskim i političkim diskursom tokom kampanje prevladavaju teme koje nisu lokalne, nego upravo one nacionalne.

Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija
Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

– Slogan „RSexit“ će svakako biti okosnica SNSD, jer ona konkretizuje njihov diskurs koji ih prati godinama: Republika Srpska treba da bude samostalna, iako oni do sada nisu predstavili način na koje to misle uraditi. Kontradiktorni su u izjavama, jer oni navodno podržavaju Dejtonsku BiH, a tu nije predviđeno bilo kakvo istupanje. Agregacija interesa oko vodećih partija se ne radi na osnovu lokalnih tema, nego se samo produži diskurs opštih izbora: nezavisnost RS, prava boraca i tako dalje – kaže Vukojević za Srpskainfo.

Pročitajte još

Govoreći o samoj krilatici „RSexit“, naglašava da je ona pogrešna iz više razloga.

– Prvo, poređenje s Brexitom nema smisla, jer se tamo radilo o potpuno drugačijem kontekstu. Drugo, upotrebljava se skraćenica koju SNSD nikako ne upotrebljava. Treće, engleski jezik u ovom konkretnom slučaju je bespotreban, jer stvara negativne konotacije u konstrukciji slogana – zaključuje Vukojević.

Politički analitičar i direktor marketinške agencije „Pragma“ iz Beograda Cvijetin Milivojević kaže da mu prvo padne na pamet da „RSexit“ nije suviše vješta kombinacija i da je rogobatna. Međutim, naglašava Milivojević, to ništa ne mora da znači jer „RSexit“može da zaživi kao eventualna kampanje koja ne mora da bude kampanja za referendum, neko kampanja koja je obnarodovanje, koja može da traje godinama ili decenijama, ako je izazak RS na dnevnom redu SNSD.

FOTO: Foto: N1/RAS Srbija
FOTO: Foto: N1/RAS Srbija
Cvijetin Milivojević

– Ima jedna važna stvar u PR i u marketingu. Najbolji je onaj slogan koji donosi pobjedu. Imamo slučajeve u bližem okruženju da su čak jezički neispravne kombinacije bile pobjedničke parole. Uzmite SPS koji je početkom devedesetih imao na izborima slogan „SPS tako treba“, iako znate da je u srpskom jeziku glagol trebati pomoćni glagol koji podazumjeva bezlični oblik: treba da se uradi, trebalo bi da se učini. Ili, slogan HDZ na prvim izborima u Hrvatskoj bio je „HDZ – zna se“. Ne znači ništa, ali imate vještu kobinaciju zvučnih suglasnika tako da zuji – kaže Milivojević.

Pročitajte još

Da li je pomenuti Dodikov slogan upotrebljiv konkretno za lokalne izbore u oktobru?

– Ukoliko se SNSD odluči za to, obzirom da su vladajuća stranka i da imaju kontrolu nad mejnstrim medijima, on bi lako mogao da se primi. Taj slogan nije u prvu ruku primjeren za lokalne izbore, tamo treba da budu u fokusu komunalne teme, teme malog čovjeka i njegove porodice. Ali, vi možete i takav sloga da prilagodite. Jer, bože moj, izlaz je u tome da RS ostane u punom kapacitetu, izlaz je u tome da RS ojača svoj kapacitet ili, na kraju, ako je to posljednji cilj, da se osamostali. Uvijek to možete prilagođavati – zaključuje Milivojević.

Vukanović: Već viđeno 2016.

Poslanik u Klubu SDS Nebojša Vukanović smatra da je ova situacija slična onoj pred lokalne izbore 2016.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

– Dodik je i tada imao podvalu; rapisao je referendum o Danu RS 7 dana pred lokalne izbore, skrećući pažnju sa svih lokalnih tema. Kada mu je to pomoglo da pobijedi na lokalnim izborima, vjerujem da i sada ima sličan plan. Plasirao je „RSexit“ i vjerujem da će on dobrim dijelom spinovati javnost ukoliko mu to stranci dozvole. Ta priča o nezavisnoj RS traje od 2006. mada znamo da od toga realno nema ništa. Za to nema podrške ni Srbije, ni bilo koga. To je način da se skrene pažnja naroda sa suštinskih životnih problema, opšteg kolapsa i propasti Srpske. Ako Velika Britanija godinama nije mogla da izađe iz EU, ako Škotska ne može da napusti Veliku Britaniju i ako je Katalonija imala referendum o samostalnosti koji ničim nije rezultirao, kako bi slaba i mala Srpska, podijeljena na dva dijela, mogla da napusti BiH? To je igranje opasnim stvarima. Ništa ne možemo dobiti, samo možemo puno izgubiti – kaže Vukanović.