Društvo

“RUČAK SAM IM SERVIRAO” Nije ostala kuća da migranti nisu ušli u nju, MJEŠTANI UPLAŠENI

Nije ostala nijedna kuća da migranti nisu ušli u nju, vrijeme je da se reaguje, poručili su danas iz Parohijskog doma u selu Simijova mještani sela uz regionalni put Bileća – Ljubinje.

“RUČAK SAM IM SERVIRAO” Nije ostala kuća da migranti nisu ušli u nju, MJEŠTANI UPLAŠENI
FOTO: ĐORĐE KOJADINOVIĆ/RAS SRBIJA

Jasno su rekli da ne pozivaju na linč nego na rješavanje za njih gorućeg problema. Najteže je onim starijim koji su najčešće i sami u kućama, a prvi komšija je daleko nekoliko kilometara. Tamo su migranti najčešći gosti.

Ja sam ih baš prebrojala neku veče, 37 ih je prošlo. Juče je ovuda policija išla i mislila sam noćas ću mirno spavati. Međutim, u sedam sati sam upalila vijesti, kada u dvorištu njih sedam – priča Bojana Samardžić.

Njen komšija žali se na isti problem.

– Neki dan su mi došli na vrata, morao sam im postaviti ručak. Najeli se fino, pozdravio se sa njima jer ja ne znam, šta on ima kod sebe – kaže Ratko Novčić.

Iz napuštenih kuća je odnijeto što se moglo odnijeti, neki objekti su obijani više puta, a neki i zapaljeni, tvrde seljani.

I zato je stanovništvo u ogromnom strahu. Njih više od 100 danas je svoje muke ispričalo  bilećkim čelnicima i pripadnicima Policijske uprave Trebinje. Traže vanrednu sjednicu bilećke skupštine i što više policije na ovom području.

Imali su i drugih prijedloga.

– Krenulo se u rješavanje problema, ali ja nisam siguran kako će se ovaj problem riješiti. Ja uporno tvrdim da je jedini put i način da se tim nevoljnicima obezbijedi prevoz i automatski smo zaštitili njih od nas i nas od njih – rekao je Radoš Radović.

Ova sela su daleko od grada pa i policiji treba vremena da dođu na poziv seljana. Danas su im obećali da će stalno patrolirati. I bilećki načelnik kaže da je vrijeme da se krene u rješavanje problema  koji su davno trebali rješti nadležni u BH institucijama.

– Ovaj problem se mora rješavati hitno. Ja ću odmah sutra zakazati varnrednu skupštinu, a pozvaću i ministra Lukača da policija ovuda bude stalno u pomoći stanovništvu – kaže Miljan Aleksić, načelnik opštine Bileća.

Prava najezda migranata kroz ova sela krenula je od marta mjeseca ove godine kažu mještani. Sirija, Maroko, Sudan i Alžir zemlje su iz kojih najčešće dolaze.

(ATV)