Svijet

RUSI UJEDINJUJU MIG I SUHOJ Zarad višeg cilja, spajaju dva ponosa svoje avijacije

Zbog razvoja novih generacija borbenih aviona Rusi će spojiti svoje dvije legendarne kompanije nadaleko poznate po proizvodnji borbenih aviona – MiG i Suhoj.

RUSI UJEDINJUJU MIG I SUHOJ Zarad višeg cilja, spajaju dva ponosa svoje avijacije
FOTO: PROFIMEDIA

Novinska agencija Interfaks prenijela je početkom mjeseca saopštenje ruske državne korporacije Rosteh da će u okviru korporacije Ujedinjena vazduhoplovna korporacija (OAK) zbog razvoja i proizvodnje svih ruskih borbenih aviona doći do ujedinjenja kompanija MiG i Suhoj u Divizion vojne avijacije.

Kako piše specijalizovani portal Tango6, iz Rosteha je javljeno i da će na čelu novog udruženja biti bivši generalni direktor MiG Ilja Tarasenko koji će istovremeno zadržati mjesto zamjenika generalnog direktora OAK zaduženog za vojno-tehničku saradnju, a mediji su prenijeli da je Tarasenko već sutradan postao novi direktor kompanije Suhoj.

Tarasenko će se, prema pojašnjenju koje je dobijeno iz OAK, baviti formiranjem Diviziona vojne avijacije (Ujedinjene vazduhoplovne korporacije) i to na bazi kompanija MiG i Suhoj. Nova organizaciona struktura baviće se razvojem, proizvodnjom, prodajom i održavanjem svih aktuelnih i perspektivnih aviona borbene avijacije.

Konsolidacija glavnih naučno-proizvodnih kapaciteta vojne vazduhoplovne industrije omogućit će efikasniju primjenu postojećih programa i razvoj perspektivnih projekata.

Kompanija Suhoj je krajem 2017. godine bila najprofitabilnija kompanija u sastavu OAK, a u 2018. godini ispunjene su ugovorne obaveze u vrijednosti od oko 1,8 milijardi dolara, dok je neto dobit iznosila oko 63 miliona dolara. U istoj godini kompanija MiG je imala prihod od oko 1,4 milijarde dolara, od čega je neto dobit od oko 55 miliona dolara.

Istovremeno s viješću o ujedinjenju kompanija MiG i Suhoj javljeno je da je vijeće direktora kompanije Suhoj izabralo Ilju Tarasenka za generalnog direktora kompanije. Na tom mestu on je zamijenio Igora Ozara koji je, kako je preneseno, napustio kompaniju.

Za vrijeme njegovog rukovođenja kompanija je sklopila i ispunila velike ugovore za isporuku frontovskih bombardera Su-34 i višenamjenskih borbenih aviona Su-35, završila prvu fazu ispitivanja lovca 5. generacije Su-57 i pripremila ga za serijske isporuke.

(Klix)