Politika

"Rusija bi mogla destabilizovati BiH" Šmit tvrdi da Putin želi krizno žarište na Balkanu

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit upozorio je u intervjuu za Dojče vele da Rusija razvija "potencijal za destrukciju" na Balkanu, što bi moglo destabilizovati zemlje u ovoj regiji.

"Rusija bi mogla destabilizovati BiH" Šmit tvrdi da Putin želi krizno žarište na Balkanu
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Šmit je rekao da Vladimir Putin potpiruje situaciju na Balkanu. Upitan šta to znači, odgovara:

– Situacija na zapadnom Balkanu je generalno stabilna ali nije pošteđena uticaja rata, koji Ruska Federacija vodi protiv Ukrajine. Mnogi ljudi strahuju od prebacivanja ratnog sukoba na ovo područje. Ja ne ali vidim potencijal za destrukciju, potencijal da se putem lažnih vijesti i drugih metoda prouzrokuju krizna žarišta, koja bi mogla destabilizovati zemlje regije, posebno Bosnu i Hercegovinu. I to kod mene izaziva veliku zabrinutost.

Velika zabrinutost vlada i ovdje u Evropi. Vidjeli smo da je kancelar razgovarao s predsjednikom Srbije i premijerom Kosova. Vode se intenzivni diplomatski razgovori. Njemačka ministarka spoljnih poslova bila je u regiji, kao i ministarka odbrane. Na pitanje koliko bi Evropa trebala biti zabrinuta zbog gubitka uticaja i kredibiliteta u pogledu pripreme puta tih zemalja EU, Šmit kaže:

– Prije svega, mogu reći da sam jako zahvalan njemačkoj vladi koja intenzivno vodi brigu o regiji. Ova regija, naime, postaje jedna od ključnih u stvaranju političke klime. Ona će to biti i nakon rata protiv Ukrajine. Vjerujem da korisna i razumna primjena instrumenata kojima raspolaže Evropska unija može djelovati stabilizirajuće i umirujuće. Na kraju ćemo se morati zapitati: Može li ova država – Bosna i Hercegovina i mogu li ostale zemlje u EU?

On ističe da je Zapadni Balkan je na vrhu liste prioriteta  međunarodne zajednice, takođe i u Berlinu.

Pročitajte još

Ocijenio je i ulogu Sjedinjenih Američkih Država.

– Prije svega, moram zaključiti da su Amerikanci opet tu, da su se ponovo vratili u smislu da osjećaju odgovornost za regiju. Oni su decidirano postavili za cilj saradnju s Evropskom unijom i ona se mora dalje graditi. Hvala Bogu da u SAD više nemamo raspravu o razmjeni teritorija, koja bi kao trebala dovesti do smirivanja situacije u regiji.

Na temelju Dejtonskog sporazuma, čiji je najveći uspjeh što je jednostavno donio mir i prekid vatre, moramo dalje razvijati zemlju. Može se reći: to je jako kasno ali kad to kažem, ne mislim da je prekasno, kako bi pokušali da uz američku podršku ipak dođe do jasne orijentacije u smjeru Evropske unije – kazao je Šmit.

Na pitanje koja su njegova očekivanja i nade, Šmit je odgovorio:

– Jako bi me razveselilo kada bi njemačka savezna vlada i njemački Bundestag odlučili da se Bundesver uključi u misiju EUFOR Altea. Ne radi se o tome da se ova misija samo brojčano ojača. Radi se o fleksibilnosti, kako bi se mogle provesti sigurnosna garancija data građanima Bosne i Hercegovine – dodao je on za Dojče vele.

Prihvati notifikacije