Svijet

Rusija pokrenula novu veliku ofanzivu "Ovo će im biti NAJGORI RAT koji su ikada vodili"

Ukrajinski komandant kodnog imena Timur rekao je da je Rusija postigla određeni uspjeh u prodoru na sjevernu ivicu fronta u istočnoj Ukrajini.

rat u Ukrajini
FOTO: LESSANDRO GUERRA/EPA

Ali Kijev je spreman za Moskvu, rekao je u utorak za Njuzvik Timur, koji je na čelu 13. brigade ukrajinske Nacionalne garde raspoređene u blizini grada Kupjanska na sjeveroistoku zemlje.

Ukrajina gradi odbrambene linije u zoni na sjeveroistoku i jača logistiku u nadi da će te linije održati jake, dodao je Timur. Rusija je nedavno zauzela Avdivku grad u istočnom Donjecku, i posljednjih nekoliko nedjelja napada oblasti Harkova i Luganska.

Napadi oko Kupjanska, ključnog željezničkog čvorišta, deo su onoga što je američki Institut za proučavanje rata nazvao „kohezivnom višesmjernom ofanzivnom operacijom“ koja se proteže niz front od Kupjanska i prolazi kroz gradove Svatove i Kremina, koji su pod ruskom kontrolom.

Napori Kremlja oko Harkova i Luganska uključuju napade “duž četiri paralelne ose”, koji bi Rusiji mogli donijeti stvarne pobjede, izvjestio je prošle nedjelje ISV.

Avdijevka je bila simbol ukrajinskog otpora, a njen pad je bio težak udarac za Kijev. U oblasti Harkova, ulozi su takođe veliki: ruski napredak približava Moskvu naseljima koja je Rusija zauzela početkom 2022. i koja je Ukrajina kasnije preuzela u kontraofanzivi. Rusija bi vraćanjem ovih teritorija zadala dodatni udarac Kijevu.

– Rusija ne može da povrati kontrolu nad ovom teritorijom, smatra Oleksandar Baulin, šef jedne od ukrajinskih vojnih uprava u blizini linije fronta kod Kupjanska.

Ukrajina je odlučna da zaustavi rusku ekspanziju na zapad, ali Kremlj mijenja svoju taktiku. Moskovski lovci sada počinju da napadaju u manjim grupama po lošem vremenu – rekao je Timur iz Nacionalne garde Ukrajine.

On je dodao da im to ne ide baš najbolje jer kijevska artiljerija i dronovi presreću lovce čim izađu na otvoreno.

– Naš uspjeh nije u tome da izdržimo još jedan napad. Moramo stvoriti mogućnost da uništimo neprijatelja. Sada je zadatak Ukrajine da napravi najgori rat koji su Rusi ikada vodili, dodaje komandant.

Ipak, Moskva odlučno i snažno napada oko Kupjanska, izjavio je Artem Lisohor, šef ukrajinske administracije Luganske oblasti. On je dodao da se Ukrajina suočava sa pravim izazovom sa više od 20 napada dnevno.

Pročitajte još

Ukrajinska vojska saopštila je u utorak da su njene snage odbile 22 ruska napada na linije fronta kod Kupjanska. Ministarstvo odbrane Rusije je saopštilo da je obezbjedilo povoljnije položaje oko Sinkivke i Ivanivke.

“Rusija neće stati”

U trećoj godini rata Ukrajina se takođe bori sa nedostatkom municije i oklijevanjem svojih saveznika kada je u pitanju vojna pomoć. Paket pomoći od 60 milijardi dolara iz SAD čeka u Kongresu, a nove tranše evropskih saveznika to ne mogu da nadoknade.

– Ukrajinska vojska je bila prinuđena da se povuče iz Avdijevke nakon što su ukrajinski vojnici morali da ograniče municiju zbog sve manje zaliha – saopštila je Bijela kuća ranije ovog mjeseca.

Ukrajinski ministar odbrane Rustem Umerov rekao je da oko polovine pomoći koju Zapad daje Ukrajini ne stiže na vrijeme, a kada stigne, Ukrajina gubi ljude i teritoriju, prenosi Jutarnji list.

– Zahvalni smo našim zapadnim partnerima jer bi bez njih bilo veoma teško. Ali nam je i dalje potrebna municija, rekao je Timur.Zalihe NATO-a su iscrpljene paketima pomoći, a u januaru je alijansa potpisala ugovor vredan 1,2 milijarde dolara za proizvodnju artiljerijskih granata. Ali zvaničnici Evropske unije su ranije rekli da neće moći da ispune obećanje o milion granata Ukrajini do proljeća.

Dok Ukrajina čeka dodatne isporuke, Rusija nastavlja da pritiska oblasti u blizini Kupjanska. Smatra se da Moskva svakodnevno ispaljuje nekoliko puta više municije od Ukrajine i da je svoju privredu postavila na ratne noge da bi održala proizvodnju municije i vojne opreme.

– Rusija neće nestati. Moramo da se postaramo da oni više nemaju priliku da dolaze ovde – rekao je Timur.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije