Svijet

"Rusiju čeka scenario iz Pobjesnjelog Maksa" Savjetnik u ukrajinskom MUP najavio mogući rasplet situacije u 7 tačaka

Pobuna ruske paravojne formacije "Vagner" i njenog vođe Jevgenija Prigožina protiv sopstvenog državnog vrha u jeku rata protiv Ukrajine razotkrila je "ozbiljne slabosti“ ruskog bezbjednosnog sistema, smatraju zapadni eksperti.

Grupa Vagner
FOTO: STRINGER/EPA

Ovo je svojevrsni zaključak brojnih analiza dan poslije događaja koji su potresli Rusiju kao malo koji drugi događaj poslije raspada Sovjetskog Saveza.

Opšti stav zapadnih analitičara je da ovo nije kraj priče i da će vrlo brzo uslijediti nekakav nastavak.

Ukrajina je takođe tokom jučerašnjeg i današnjeg dana isticala da je Putin izgubio kontrolu.

Volodimir Zelenski je u sinoćnjem obraćanju rekao da je “Vagnerova” pobuna pokazala “potpuni haos“ u Rusiji.

Pročitajte još

– Danas je svijet vidio da ruski lideri ništa ne kontrolišu. To je potpuni haos. Potpuno odsustvo bilo kakve predvidljivosti na ruskoj teritoriji koja je opterećena oružjem – istakao je ukrajinski lider.

Savjetnik u ukrajinskom Ministarstvu unutrašnjih poslova Anton Geraščenko najavio je mogući rasplet situacije na svom Tviteru. On je mogući rasplet podijelio na sedam tačaka.

Srušila se vertikala vlasti

1. U “Vagneru” su već počele podjele između onih koji se osjećaju iskorišćenima i onih koji su poslije neuspjele pobune ostali vijerni Prigožinu, piše Geraščenko.

2. Piloti borbenih aviona su navodno napustili “Vagner” PMC zbog svog neslaganja sa načinom na koji su juče uništeni avioni i helikopteri ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga.

3. Srušila se vertikala vlasti – U Rusiji se više niko ne može osjećati bezbijedno. Ni zvaničnici, ni oligarsi, ni oficiri FSB koji su mislili da su gospodari života. Putin je juče okončao svoj monopol na nasilje u Rusiji. Dokazano je da frakcije sa više oružja i odlučnosti odlučuju o svemu.

4. Rusija bi se mogla suočiti sa krvavim ratom, ne građanskim, već ratom klanova, oružanih grupa i privatnih armija: Čečena, pristaša Prigožina, naoružanih plaćenika, koji će se odvojiti od Prigožina ili drugih privatnih armija i angažovati ih lokalni klanovi za zaštitu od invazije stranaca. Svi veliki biznismeni i oligarsi će vjerovatno stvoriti (ako već nisu) privatne armije, kao što je Gasprom već učinio da bi se zaštitio. Sukobi i preraspodjela imovine rješavaće se silom. Biće to nove 90-e, ali daleko gore – slično stilu Pobjesnelog Maksa i žanru distopijskog akcionog filma.

Ukrajina bliže potpunom obnavljanju teritorijalnog integriteta

5. Ruska vojska je, izgleda, de fakto prestala da postoji kao jedinstvena struktura. Vojnici i oficiri koji sjede u rovovima, u masakru koji je inicirao Putin, vjerovatno su juče konačno shvatili potpunu besmislenost rata protiv Ukrajine, uz činjenicu da grupa zločinaca u pozadini može da pređe 600 km za dan i zbriše iznijeti sve što im se nađe na putu, a potom biti amnestirani nakon ubistva pilota i civila.

6. Ukrajina je nekoliko koraka bliže potpunom obnavljanju svog teritorijalnog integriteta, uključujući Krim.

7. Kakva šteta što se ovaj cirkus nije završio samouništenjem Putinovog režima i Prigožinove frakcije. Ali vjerujem da će se to ponoviti u još većim razmjerama, zaključuje Geraščenko, prenosi Indeks.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije