Politika

RUSKI AMBASADOR PORUČIO Dokument koji je Predsjedništvo BiH usvojilo nije ANP

Ruski ambasador u BiH, Petar Ivancov, izjavio je danas da dokument koji je Predsjedništvo BiH usvojilo u utorak, nije Godišnji nacionalni program (ANP) za NATO.

RUSKI AMBASADOR PORUČIO Dokument koji je Predsjedništvo BiH usvojilo nije ANP
FOTO: DEJAN BOZIĆ/RAS SRBIJA

Taj dokument nije povezan s integracijom BiH u NATO savez. Taj dokument nije povezan ni s Akcionim planom za članstvo u NATO (MAP) – izjavio je Ivancov za RTRS

Podsjećamo, Predsjedništvo BiH juče je odobrilo da se NATO u Briselu dostavi dokument “Program reformi BiH”, dan pošto Predstavnički dom BiH potvrdi imenovanje Zorana Tegeltije iz SNSD za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH.

Nakon usvajanja dokumenta, mnogi akteri imaju drugačije tumačenje. Dok jedni tvrde da je taj dokument preimenovani “Godišnji nacionalni program” (ANP) koji znači početak realizacije “Akcionog plana za članstvo u NATO”, s druge strane, Dodik i funkcioneri SNSD navode da se ne radi o dokumentu kojim će se aktivirati MAP.

Dokument još uvijek nisu dostupni, iako su poslanici SDP BiH, SDS i PDP tražili danas u Parlamentu BiH da se objavi sadržaj tog dokumenta, ali je taj zahtjev odbijen. Još uvijek aktuelni ministar bezbdjednosti Dragan Mektić, rekao je da se taj dokument drži u sefovima.