Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

RUSKI RULET PO PRAVILIMA KARTELA Grupa ubijenog Srbina švercovala 250 TONA KOKAINA godišnje

Hronika
Autor:

Foto: Mauricio Duenas Castaneda/EPA

Dejan Stanimirović (45) zvani Markos, koji je ubijen 1. aprila u gradu Gvamal u Kolumbiji, bio je izuzetno značajna karika za šverc kokaina sa teritorije latinske amerike u Evropu, a procjenjuje se da je kriminalna grupa kojom je upravljao godišnje transportovala i do 250 tona kokaina.

Kako piše portal El Spectado, za Srbinom koji je upucan u Kolumbiji pod sumnjivim okolnostima tragao je Europol ali i 30 drugih zemalja, bio je označen kao važan dio balkanskog kartela i jedan od najtraženijih bjegunaca nakon što je 2011. godine uhapšeno šest osoba zbog trgovine 3.5 tona hašiša. Navnodno, podaci otkriveni prilikom tog hapšenja vodili su do Stanimirovića, piše Blic.

Pucnjava u kojoj je ubijen dogodila se u srijedu 1. aprila u zoru u kući u opštini Meta, tačnije u rezidenciji Hosea Vićentea Rivijere, poznatog po nadimku Soldado u krugovima paravojnih formacija kojima je rukovodio.

Kako se Stanimirović našao u kući vođe paravnojne jedinice još nije najjasnije, mada tragovi ukazuju na to da je u njegovoj rezidenciji živio desetak dana jer ga je situacija sa pandemijom korona virusa, odnosno mjerom obavezne samoizolacije nakon ulaska u zemlju, praktično smjestila u Soldadov dom, budući da je prethodno 16. marta iz Ekvadora doputovao u Kolumbiju.

O tome koliko je jak uticaj i kolika je moć balkanskog kartela pisao je i portal El Spectado ocijenivši ga jednim od najmoćnijih u Evropi. Široka mreža njihove moći prostire se na zemlje poput Španije, Grčke, Holandije, Hrvatske, Belgije, Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, i upravo zbog toga se smatra da je Stanimirović bio jedna od “veza” najstarijeg kontinenta i Južne Amerike, te da je njegov zadatak bio uspostavljanje kontakata i utvrđivanje novih ruta za šverc.

Ubistvo kao u gangsterskom filmu

Kobne noći u kući Soldada slavio se rođendan njegovog djeteta. U ranim jutarnjim časovima, navodno, zvanice su odlučile da se zabave tako što će igrati opasnu i bizarnu igru ruski rulet. Navodno, Stanimirović nije bio srećne ruke, tako da ga je hitac ispaljen iz revolvera smrtno povrijedio.

Prema toj verziji događaja, Soldadovi ljudi su ranjenog Stanimirovića bukvalno izbacili do obližnje saobraćajnice, gdje su ga pronašla dvojica policajaca. Kada su ga smjestili automobil i uputili se u bolnicu, srpski narko-bos je izgovorio nekoliko nerazgovetnih riječi i izdahnuo.

Policajci su navodno pratili tragove krvi koji su ih odveli do Soldadove kuće. A tamo su ih sačekali “Vojnikovi” ljudi. Otvorili su vatru i u obračunu su ubijena dva policajca, ali i sam Soldado. Uhapšeno je pet osoba koji bi trebalo da odgonetnu šta se tačno dogodilo, među kojima i Soldadova supruga, a zaplijenjeno je sedam komada oružja.

Poslije saslušanja uhapšeni su prebačeni u kući pritvor, zbog epidemije korona virusa.

Prema drugom scenariju, Soldado i Stanimirović, inače prijatelji po narko-biznisu, kobne noći su se posvađali i Soldado je zapucao na Srbina.

Advokat Aleksandar Šćekić, punomoćnik porodice Stanimirović, kaže za Kurir da zvanična potvrda smrti Dejana Stanimirovića još nije stigla, a da porodica saznanja ima samo su medija.

– Naglašavamo da su netačni navodi koje prenose mediji u Srbiji da se radi o kriminalcu i o narko bosu i da je umješan u trgovinu narkoticima. Dejan Stanimirović je poznat kao karatista i vrhunski sportista, vicešampion karatea u Evropi, koji pred, kako srpskim tako i ostalim organima nikad nije osuđivan, čak ni prekršajno. Pred srpskim i ostalim (evropskim) organima se ne vodi nikakav krivični postupak, niti se Dejan nalazi na bilo kakvoj potjernici i veoma je uznemirujuće po njegovog starog oca i cjelokupnu njegovu porodicu netačno pisanje svih medija – navodi advokat.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO