Društvo

S LJUBAVLJU HRABRIM SRCIMA Marijana je rodila sinčića od 550 grama, spaslo ga mlijeko koje su mu darovale druge mame

Kada je rodila bebicu tešku samo 550 grama, Marijana Đumić iz Bosanskog Petrovca je bila van sebe od brige. Njen je sinčić imao samo jedan odsto šanse da preživi. Kada je ostala bez mlijeka, bila je očajna.

S LJUBAVLJU HRABRIM SRCIMA Marijana je rodila sinčića od 550 grama, spaslo ga mlijeko koje su mu darovale druge mame
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Dobro je znala da je majčino mlijeko njenoj je bebi bio nezamjenjiv lijek u borbi za život.

Dogodilo se to prije šest godina. Danas je Rade Pećanac veseo i bezbrižan dječak – ko ga vidi ne bi ni pomislio da je život počeo kao mrvičak od pola kilograma. A njegova mama Mirjana Đumić, ponosna majka dvoje djece i članica Udruženja „Mrvice“, nadomak je ostvarenja svog životnog sna: osnivanja banke humanog mlijeka.

FOTO: PRIVATNA ARHIVA USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: PRIVATNA ARHIVA USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

U toj banci čuvaće se dragocjenost vrijednija od novca i zlata – mlijeko koje će nekim budućim bebama „mrvicama“ pomoći da se izbore za život. A njihove majke, koje zbog stresa ostanu bez mlijeka, biće spasene od agonije.

E, šta bi Marijana dala da je te, 2015. godine, postojala banka humanog mlijeka! Ali nije je bilo. Pa se borila, kao lavica, kako je znala i umjela.

FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

– Majke prijevremeno rođenih bebica izdajaju mlijeko svaka tri sata. Mora tako, jer „mrvice“ nemaju snage da sisaju. Malo je majki kojima laktacija izdrži dok bebe ne ojačaju. Stres čini svoje. Nekim mamama „mrvica“ laktacija se uopšte ne uspostavi. Meni je mlijeko nestalo nakon 40 dana, a mom sinčiću je život još visio o koncu – kaže mama Marijana za Srpskainfo.

U pomoć su joj tada pritekle druge mame u porodilištu Univerzitetskog kliničkog centra RS u Banjaluci. Dio svog mlijeka darovale su njenom sinčiću. Iz te solidarsnosti kasnije je rođeno Udruženje roditelja prijevremeno rođene djece „Mrvice“.

Kada se mali Rade, nakon 100 dana liječenja, od kojih je 60 bio na respiratoru, izborio sa brojnim teškim dijagnozama i kada je stigao kući, bitka za život i zdravlje još nije bila završena. Dječačić nije prihvatio adaptirano mlijeko. A majka majčinog nije imala! Ali je imala majčinsko srce i nije odustajala.

– Tražila sam ženu spremnu da mom sinu donira svoje mlijeko. I našla sam je u Novom Sadu. Vesna Stefanović, divna majka, koja je u to vrijeme rodila djevojčicu, ponudila se da izdaja i zamrzava mlijeko za našeg sina. Mlijeko je moja sestra slala autobusom iz Novog Sada za Bosanski Petrovac, gdje živimo. To je mlijeko mom sinu spasilo život – priča Marijana.

Pročitajte još

Sličnu su agoniju prošle i mnoge druge članice Udruženja „Mrvice“: Danka Mirjanić, Mileva Mirović Tanić, Jelena Ćetković, Amela Filipović, Milada Šukalo, Jelena Ječmenica Glišić… Pa su te agilne žene pokrenule inicijativu za osnivanje banke humanog mlijeka. Inicijativu je privatila predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović i odluka je pala.

Pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike tradicionalna humanitarna akcija „S ljubavlju hrabrim srcima“ ove godine je posvećena „mrvicama“. Novac prikupljen u ovogodišnjoj akciji biće usmjeren za osnivanje prve banke humanog mlijeka u Republici Srpskoj i BiH.

Cilj je, kako je saopšteno, da se prijevremeno rođenim, ali i teško bolesnim bebama, kojima nije dostupno majčino mlijeko, osigura donirano humano mlijeko – ono koje će pokloniti majke koje mogu da doje.

Veliki je to poduhvat, za koji, kako je navela predsjednica Udruženja “Mrvice” Mileva Mirović Tanić, valja sakupiti oko milion KM. Nije to mali novac, ali nije malo ni onih koji su se, širokog srca, pridružili akciji.

Kao i ranijih godina, kada se, kroz ovu tradicionalnu humanitaranu akciju, prikupljao novac za djecu oboljelu od karcinoma, retkih bolesti, dijabetesa, djecu sa autizmom… hiljade građana je, pozivom na humantarni telefonski broj, doniralo po jednu marku za plemeniti cilj. Akciju su podržale i brojne institucije i organizacije, a od posebnog je značaja što će i ove godine u kamapanju biti uključena djeca – mladi talentovani muzičari i mališani iz vrtića.

Među djecom, koja će pjesmom, igrom, igrokazima, crtežima… podržati akciju, ima i onih koji imaju braću i sestre „mrvice“, a Iva Dragojević (14) iz Prijedora je i sama život počela kao prije vremena rođena beba.

FOTO:
FOTO:

Nije baš bila mrvica, imala je na rođenju čitavih 2.350 grama i mama ju je dojila, ali je ipak bilo borbe. U Kliničko-bolničkom centru Zvezdara u Beogradu, gdje je rođena, Iva je prvih 12 dana života provela je na takozvanoj toploj podlozi.

A u kakvu je devojku izrasla! Iva pjeva, svira klavir, violinu i violončelo, najbolja je učenica prijedorske Muzičke škole, osvojila je nekoliko međunarodnih nagrada i nagrada na „Đurđevdanskom festivalu“, ali je pobjeđivala i na takmičenjima iz matematike i fizike, pa je stigla i do Ljetnje naučne škole u čuvenoj Istraživačkoj stanici Petnica. Bavi se i programiranjem, fudbalom, uči strane jezike, komponuje, piše poeziju…

– Nije lako biti Ivina mama, teško je nju pratiti – kaže ponosna majka Snežana Dragojević.

A Iva? Iva će sve reći muzikom, kada u nedjelju, 27. decembra, zablista na donatorskoj večeri.

Među najmlađim umjetnicima koji će pjevati za „mrvice“ je i Anđela Kujundžić (13) iz Foče. Njen mlađi brat Mihajlo je prijevremeno rođeno dijete, a danas je zdrav šestogodišnjak, koji je pošao u školu.

Zapjevaće i Nikolina Čakalj (13), koja je vjerovatno, ovih dana najsrećnija djevojčica u Gradiški. Prvo ju je predsjednica Republike pozvala da nastupi na humanitarnoj večeri “S ljubavlju hrabrim srcima”, a nakon predsjednice obraodvala ju je i mama.

Dok se spremala za nastup na donatorskoj večeri, mama Danijela je iznenada, u sedmom mjesecu trudnoće, na svijet donijela Nikolininog brata, koji je takođe “mrvica”.

Više od 100 djevojčica i dječaka, koji pohađaju vrtić “Bubamara” u Palama, u akciji za „mrvice“ učestvuju crtežima, recitacijama i pjesmom. Među djecom iz “Bubamare” je i nekoliko mališana, koji su i sami rođeni prije vremena, a izrasli su u vesele i napredne predškolce.

FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

– Tek kada se o ovoj temi, zahvaljujući akciji “S ljubavlju hrabrim srcima” počelo malo više pričati, shvatli smo da u našem kolektivu ima mnogo djece i roditelja sa ovakvim iskustvom. Neke naše vaspitačice su majke “mrvica”, a imamo i jednog tatu, koji je rođen kao “mrvica”, a danas je ponosni otac troje djece – kaže direktorka vrtića “Bubamara” Vanja Jugović. 

Da “mrvice” i teško bolesne bebice, kojima banka humanog mlijeka može pomoći da prežive, nisu tako rijetke, pokazuju i podaci Klinike za dječije bolesti Univerzitetskog kliničkog centra RS u Banjaluci. U Srpskoj se godišnje rodi oko 350 beba, kojima je potrebna intenzivna njega u trajanju od oko dva mjeseca.

Darujte marku za “mrvice”

Tokom akcije za osnivanje prve banke humanog mlijeka u Srpskoj, čiji je cilj da se prevremeno rođenoj i teškoj bolesnoj djeci, kojoj nije dostupno majčino mlijeko, osigura donirano humano mlijeko, do 31. decembra biće aktivan i M:tel humanitarni broj 1411. Pozivom na ovaj broj, građani mogu da podrže akciju sa jednom KM. Za uplate donacija fizičkih i pravnih lica Ministarstvo finansija RS otvorilo je račun posebnih namjena “S ljubavlju hrabrim srcima” broj 571-010-00002700-15 kod Komercijalne banke.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu