Digitalna Srpska

S NJIMA SE NIJE IGRATI Ovo su najopasnija imena za pretraživanje na internetu

Kompanija “MekAfi”, jedan od lidera na tržištu kibernetičke bezbjednosti, ima godišnju tradiciju objave imena iz svijeta poznatih koja je opasno pretraživati na internetu.

S NJIMA SE NIJE IGRATI Ovo su najopasnija imena za pretraživanje na internetu
FOTO: MIKE NELSON/EPA
Aleksis Bledel

Za ovu godinu najopasnije je guglati glumicu Aleksis Bledel, jer je uz pretrage na tražilicama vezane za nju povezano najviše internetskih stranica s virusima i malverom.

Aleksis Bledel je ljupka djevojka iz popularne serije “Gilmorice”. Korisnici interneta koji na tražilicama upisuju njeno ime imaju najveće šanse da završe na stranicama koje kriju viruse ili malvere.

Drugo mjesto “najopasnijih” drži Džejms Korden, voditelj Late Night Showa, a treće Sofi Tarner, većini javnosti poznata po ulozi Sanse Stark u hit-seriji “Igra prijestola”, čiji su dijelovi snimani i u Hrvatskoj, ponajviše u Dubrovniku.

Foto: Facundo Arrizabalaga/EPA
Foto: Facundo Arrizabalaga/EPA
Džejms Korden

U top 5 nalaze se još i Ana Kendrik te Lupita Njongo.

Svrha “MekAfijeve” top-liste je naglasak na opasnost od pretraživanja sumnjivih linkova na tražilicama.

Foto: Julien De Rosa/EPA
Foto: Julien De Rosa/EPA
Sofi Tarner

Kriminalci koriste prevarantske internetske stranice kako bi navukli lakovjerne korisnike da se izlože malicioznim sadržajima, rekao je Geri Dejvis, šef za sigurnost korisnika u “MekAfiju”.

Ključno je da korisnici nauče zaštititi svoje digitalne živote od vrebajućih kibernetičkih kriminalaca tako da dva puta razmisle prije nego što kliknu na sumnjive linkove ili preuzmu sumnjiv sadržaj.

Prošle godine najopasnije je bilo guglati ime Rubi Rouz, glumice koja je glumila Betvumen, piše CBS News.