Magazin

Sa 16 godina došao na Sinajsku goru: Danas slavimo Prepodobnog Jovana Lestvičnika

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici, danas proslavlja svetog Prepodobnog Jovana Lestvičnika.

HRAM HRISTA SPASITELJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Pisac  „Lestvice“ došao je od nekud na Sinajsku Goru kao šesnaestogodišnji dečko i tu ostao, najprije kao poslušnik, po tom kao otšelnik i najzad kao Sinajski iguman do svoje 83 godine, kada je i skončao, oko 608. godine.

Njegov životopisac, monah Danil, kaže za njega: „Uznese se tijelom na Goru Sinajsku, a duhom na Goru Nebesnu“. Kod svoga duhovnog oca, Martirija, provede u poslušanju 19 godina. Anastasije Sinajski, vidjevši jednom mladoga Jovana proreče o njemu, da će biti iguman Sinajski. Po smrti svoga duhovnika Jovan se povuče u jednu pešteru gde u teškim podvizima prožive 20 godina. Njegov učenik Mojsej zaspa jednog dana u hladu jednog velikog kamena. Jovan na molitvi u svojoj ćeliji vide da je njegov učenik u opasnosti, i poče se za njega Bogu moliti. Kada docnije dođe Mojsej, pade na kolena i zablagodari svome duhovnom ocu, što ga spase od sigurne smrti. I ispriča kako u snu ču gdje ga Jovan viče, pa skoči, i u tom času onaj kamen pade. Da nije skočio, kamen bi ga ubio.

Pročitajte još

Na navaljivanje bratije Jovan se primi za igumana, i upravljaše spasenjem duša ljudskih sa revnošću i ljubavlju. Ču jednom prekor od nekih, kao da je on mnogoglagoljiv. Ne rasrdivši se nimalo Jovan zaćuta i cijelu godinu ne progovori ni riječi, dok ga braća ne umoliše da progovori i nastavi učiti ih svojom bogodanom mudrošću. Jednom dođe 600 poklonika u manastir Sinajski. Pri trpezi svi vidješe jednog okretnog mladića u jevrejskom odjelu, koji služaše i drugim slugama zapovedaše i raspoređivaše. Najedanput toga mladića nesta. I kad se svi obzirahu i raspitavahu, reče Jovan: Ne tražite ga, to prorok Mojsej posluži na svome mjestu, prenosi Novosti Magazin.

“Lestvica”

Za vrijeme svoga molčanja u pešteri Jovan napisa mnoge korisne knjige, od kojih je najslavnija, i dan-danas mnogo čitana “Lestvica”, u kojoj se opisuje metod uznošenja duše k Bogu kao uz neku lestvicu. Pred smrt odredi Jovan za igumana brata svog po tijelu, Georgija. No ovaj tugovaše mnogo zbog rastanka sa Jovanom. Tada mu Jovan reče da ako se on udostoji blizine Božje u onom svijetu, moliće, da i on, Georgije, te iste godine bude uzet na nebo. Tako se i zbi. Poslije 10 meseci i Georgije usnu, i useli se među građane nebeske kao i veliki mu brat Jovan.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu